Για την «επίτευξη ή ακόμη και την υπέρβαση των στόχων του 2013» με ένα εκατ. επιπλέον αφίξεις, φθάνοντας συνολικά στα 17 εκατ. και 11 δισ. ευρώ άμεσα έσοδα, ευελπιστεί ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Α. Ανδρεάδης, αναφερόμενος στα «ιδιαίτερα αισιόδοξα» μηνύματα για το 2013 από τις περισσότερες αγορές του εξωτερικού. Πάνω από ένα εκατ. περισσότερες αεροπορικές θέσεις έχουν προγραμματισθεί για την Ελλάδα το 2013, σε σχέση με το 2012.
Κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδος ο κ. Ανδρεάδης τόνισε ότι «ήδη, οι παραδοσιακές αγορές της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας έχουν δείξει σαφή θετική μεταστροφή», επισημαίνοντας ότι η βρετανική αγορά είναι παραδοσιακά η πρώτη από τις βασικές που ξεκινά από νωρίς τον προγραμματισμό και τις προκρατήσεις.
«Στην αγορά αυτή καταγράφεται αύξηση της τάξης του 20% σε ένα δείγμα 600.000 επισκεπτών, οι οποίοι ήδη έχουν κλείσει τις διακοπές τους για το 2013 στη χώρα μας», πρόσθεσε.
Αντίστοιχα στη γερμανική, τη γαλλική και τη σκανδιναβική αγορά, υπάρχει επίσης σημαντική αύξηση των προκρατήσεων της τάξης του 15%, ενώ στις αναπτυσσόμενες αγορές, όπως Ρωσία, Ουκρανία, Ισραήλ, Τουρκία, «αν και είναι πολύ νωρίς, διαπιστώνεται βελτίωση της ζήτησης και αύξηση των οργανωμένων πτήσεων, σημαντικά ανώτερη του 20%». Ερωτηματικά ωστόσο παρουσιάζουν οι αγορές της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Βουλγαρίας, όπου η οικονομική κρίση δεν θα επιτρέψει αυξητικές τάσεις προς τη χώρα.
Αυξημένο είναι επίσης το ενδιαφέρον για τον θαλάσσιο τουρισμό και την κρουαζιέρα, «με μόνο αρνητικό σημείο τον εισερχόμενο συνεδριακό τουρισμό», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, αναφερόμενος στην τουριστική εικόνα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, «όπου πρέπει να γίνουν ακόμη μεγάλες προσπάθειες». Παρ’ όλα αυτά εμφανίζονται τάσεις σταθεροποίησης και ελαφράς βελτίωσης από τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα του 2012, «μακράν όμως, από την αντίστοιχη εικόνα του παραθεριστικού τουρισμού». Την ίδια ώρα «προβληματικός παραμένει και ο εσωτερικός τουρισμός», ο οποίος βρίσκεται στα επίπεδα του 50% (1,5 δισ. ευρώ) σε σχέση με το 2008 (3 δισ. ευρώ), με τάσεις περαιτέρω μικρής μείωσης το 2013.
Την ανάγκη να διαφυλαχθεί ως «κόρη οφθαλμού» η βελτίωση του διεθνούς κλίματος για τη χώρα, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, συμπληρώνοντας ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να προχωρήσουν άμεσα αποφάσεις μεγάλης αναπτυξιακής σημασίας για τον ελληνικό τουρισμό, μεταξύ των οποίων η ταχύτερη, εντός 24 ωρών, έκδοση θεωρήσεων βίζας Σένγκεν, η χορήγηση σε ελάχιστο ποσοστό 30% θεωρήσεων πολλαπλών εισόδων και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%.