Το δικό τους μήνυμα κατά του «νομισματικού πολέμου» στέλνουν από τη Μόσχα οι υπουργοί Οικονομικών του G20, αναζητώντας παράλληλα τρόπους για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.
Οι υπουργοί εκφράζουν τη βούλησή τους να αφήσουν τις αγορές να ορίσουν τις τιμές συναλλάγματος, ώστε να μην χρησιμεύσουν αυτές ως «εργαλείο οικονομικού πολέμου», όπως δήλωσε ο βρετανός υπουργός Οικονομικών.
«Ο κόσμος δεν πρέπει να κάνει το λάθος να χρησιμοποιεί τις ισοτιμίες σαν εργαλείο οικονομικού πολέμου» τόνισε ο Τζορτζ Οσμπορν κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών της G20 στη Μόσχα.
Η αμερικανική Fed και πιο πρόσφατα η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας κατηγορούνται ότι θέλουν να ανατρέψουν τη νομισματική ισορροπία για να στηρίξουν τις οικονομίες τους με αποτέλεσμα την υποτίμηση του δολαρίου και του γεν, κάτι που δεν ευνοεί τους εμπορικούς τους εταίρους.
«Συμφωνούμε στο γεγονός ότι αρνούμαστε να εισέλθουμε σε οιονδήποτε νομισματικό πόλεμο. Αρνούμαστε κάθε μορφή άσκησης πίεσης επί της ΕΚΤ, αλλά θέλουμε μια προσέγγιση συνεργασίας» είπε από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Πιέρ Μοσκοβισί.
Παράλληλα η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία κάλεσαν τη G20 να αντιμετωπίσει δραστικά τα κενά του διεθνούς φορολογικού συστήματος, ώστε να φορολογούνται καλύτερα οι πολυεθνικές.
Ο ΟΟΣΑ παρέδωσε στους υπουργούς Οικονομικών έκθεση, η οποία δημοσιοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα, για την «καταπολέμηση της διάβρωσης της φορολογικής βάσης και της μεταφοράς των κερδών».
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μαζί με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία, οι υπουργοί Οικονομικών Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας τάχθηκαν υπέρ της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας.
«Οι πολυεθνικές, όπως οι τοπικές επιχειρήσεις, οφείλουν να πληρώνουν το μερίδιο του φόρου που τους αναλογεί», δήλωσε ο γερμανός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Ολοι θέλουμε οι πολυεθνικές να εγκατασταθούν στις χώρες μας, αλλά θέλουμε αυτοί οι όμιλοι να πληρώνουν τους φόρους που επιβάλλονται στις χώρες μας», επέμεινε ο βρετανός υπουργός Οικονομικών.
Ο γάλλος ομόλογός του Πιέρ Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι «είναι αναγκαία η διεθνής συνεργασία για την δραστική αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού».