Για σημαντική υποχώρηση του κινδύνου εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά και για αξιοσημείωτη βελτίωση βασικών οικονομικών δεικτών τους τελευταίους μήνες στη χώρας, κάνει λόγο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ενόψει της επίσκεψης του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ, στην Ελλάδα.
Οπως σημειώνει ο κεντρικός τραπεζίτης, από τον Ιούνιο έχουν νομοθετηθεί όλες οι μεταρρυθμίσεις, ενώ η πρόοδος στην εφαρμογή τους θα επιτρέψει στη χώρα να εισέλθει σε ενάρετο κύκλο.
Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να υλοποιηθούν είναι όμως ακόμη μακρύς.
«Είναι επιτακτική η ανάγκη επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων, εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών και καταπολέμησης της φοροδιαφυγής» τονίζει ο κ. Προβόπουλος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στην πρώτη φάση του προγράμματος δόθηκε έμφαση στη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά όχι στις ιδιωτικοποιήσεις και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη επιδείνωση της ύφεσης και της ανεργίας.
Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε ο διοικητής της ΤτΕ, από τον Ιούνιο ορισμένοι οικονομικοί δείκτες παρουσιάζουν βελτίωση:
o Οι καταθέσεις επιστρέφουν (15 δισεκ. από τον Ιούνιο).
o Τα spreads έχουν αποκλιμακωθεί αισθητά από τις 3000 μονάδες πριν από μερικούς μήνες σε κάτω από τις 1000 μονάδες σήμερα.
o Για μια ακόμα χρονιά το 2012 οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση.
«Η χρηματοπιστωτική σταθερότητα διαφυλάχθηκε. Οι τράπεζες θα επιδιώξουν να ολοκληρώσουν τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στο προβλεπόμενο διάστημα» υπογραμμίζει ο κ. Προβόπουλος, σημειώνοντας ότι οι ανάγκες των τραπεζών για ρευστότητα από το Ευρωσύστημα έχουν περιορισθεί.
Τέλος, επισημαίνει ότι οι ξένοι επενδυτές βλέπουν πιο θετικά την ελληνική οικονομία και εκδηλώνουν πλέον το ενδιαφέρον τους.
«Προσβλέπουμε σε περαιτέρω ενδυνάμωση των παραδοσιακών δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας και στην κατανόηση των προσπαθειών που καταβάλλουν οι έλληνες πολίτες» καταλήγει ο κεντρικός τραπεζίτης στη συνέντευξή του.