Πεπεισμένος ότι εάν η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές θα ήταν μεγάλο λάθος, εμφανίζεται ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος στις 25 Φεβρουαρίου, στις 6 το απόγευμα, παρουσιάζει το βιβλίο του στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού για τα τρία χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τον ίδιο: «Η παρούσα Βουλή πρέπει να ολοκληρώσει την τετραετία», είπε ο επίτιμος Πρόεδρος της ΝΔ για να συμπληρώσει με νόημα: «Με ενδιαφέρει η ευρωπαϊκή πλειοψηφία που έχει η παρούσα Βουλή», αφήνοντας να εννοηθεί ότι με την παρούσα Βουλή μπορεί να εξαντληθεί η τετραετία.
***
Όσον αφορά την περίπτωση πρόωρων εκλογών, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Οι εκλογές δεν αποτελούν λύση, οι δύο απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις ήταν λάθος και το πληρώσαμε, το πληρώσαμε ακριβά». Ο πρώην Πρωθυπουργός έκανε, σε συνεργάτη μου λόγο και για τη Χρυσή Αυγή, επιμένοντας στην παλαιότερη άποψή του, ότι την δημιούργησε η υπερβολή της Αριστεράς.
***
Πηγαδάκι ξαφνικά δημιουργήθηκε στη Βουλή, με τον Πρόεδρο κ. Ευ. Μεϊμαράκη να εξηγεί σε δημοσιογράφους πού οφείλεται η «αναστάτωση» (έτσι την ονόμασε) στα κόμματα (περιλαμβανομένης και της ΝΔ). Κατά τον Πρόεδρο της Βουλής η αναστάτωση οφείλεται στο γεγονός ότι όλα τα κόμματα βρίσκονται σε προσυνεδριακές διεργασίες για την πραγματοποίηση συνεδρίων εντός του 2013: «Όταν υπάρχουν τέτοιες διαδικασίες, δεν ξέρεις τι θα προκύψει. Υπάρχει συνεχώς αναστάτωση. Και κάτι ακόμα: ο κ. Μειμαράκης ζήτησε οι ευρωεκλογές να γίνονται (για λόγους οικονομίας) μαζί με τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, όπως δηλαδή προβλέπει ο νόμος Ραγκούση για τον «Καποδίστρια».
***
Σε ρωσικό «έδαφος» βρέθηκε ο κ. Αλ. Τσίπρας αλλά δεν έμεινε πολύ. Έδωσε το παρών του στη δεξίωση της ρωσικής πρεσβείας προς τιμήν της «Ημέρας του Ρώσου Διπλωμάτη». Χαιρέτησε τον Ρώσο πρεσβευτή και τους αξιωματούχους της πρεσβείας, ορισμένους επιχειρηματίες που τον πλησίασαν και που βρίσκονταν εκεί, απέφυγε όμως να δοκιμάσει τα περίφημα… ζακούσκι(ρώσικα καναπεδάκια, με λαχανικά αλλά και χαβιάρι) που προσφέρονταν πλούσια στο μπουφέ και αποχώρησε. Συνέβη όμως κάτι άλλο. Ο κ. Τσίπρας προσήλθε στη ρωσική πρεσβεία με την κυρία Ρένα Δούρου (η οποία να σημειώσω ότι τον συνόδευσε και στις ΗΠΑ, ακόμα και στο ΔΝΤ), που μόλις αντίκρισε τον κ. Σ. Κεδίκογλου έσπευσε κατά πάνω του και τον φίλησε αφήνοντας τους πάντες σύξυλους: «Ο Γκέμπελς φιλούσε υπέροχα», έλεγε στα ρωσικά αργότερα ο κ. Κεδίκογλου.
***
Ανταρσία σημειώνεται τούτες τις ημέρες στη Βουλή με τους ανεξάρτητους βουλευτές. Έχουν ξεσηκωθεί και οι 18 και απειλούν μάλιστα, όπως έλεγε στον διάδρομο της Βουλής ο κ. Α. Λοβέρδος, ότι θα συγκεντρωθούν όλοι την προσεχή Δευτέρα ώστε να δημιουργήσουν κοινοβουλευτική ομάδα. Και τούτο γιατί δεν τους αφήνουν να μετάσχουν σε επιτροπές, δεν τους δίνουν το δικαίωμα να μιλήσουν στην Ολομέλεια και όταν ομιλούν αυτό συμβαίνει μετά τους βουλευτές των κομμάτων και γενικά τους έχουν στο περιθώριο. Εάν όντως υλοποιήσουν την «απειλή» τους και συγκροτηθούν σε κοινοβουλευτική ομάδα (και αν συμφωνήσουν όλοι σ΄αυτό), τότε θα υπάρξει μία κοινοβουλευτική ομάδα με βουλευτές που προήλθαν από διάφορα κόμματα και από διαφορετικές ιδεολογίες και θα έχουν κοινοβουλευτική δύναμη όση έχει και η… Χρυσή Αυγή!
***
Κάτι συμβαίνει με τον κ. Γ. Καρατζαφέρη. Ορισμένα στελέχη του επιμένουν ότι ο Πρόεδρος τους προειδοποίησε ότι σκοπεύει να απομακρυνθεί από την πολιτική. Ο ίδιος ωστόσο, επικοινώνησε μαζί μου και μου χαρακτήρισε όλα όσα ακούγονται ως «ευσεβείς πόθους» αυτών που τον υπονομεύουν.Ορισμένα στελέχη όμως επιμένουν ότι ο κ. Καρατζαφέρης είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για όσα συμβαίνουν στην πολιτική. Εκείνο όμως που γνωρίζω είναι ότι σήμερα ο κ. Καρατζαφέρης κόβει την πίτα του στα γραφεία του κόμματός του καλώντας όλους να έρθουν για να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση και το δεύτερο που γνωρίζω είναι ότι η ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ κυρία Νίκη Τζαβέλλα δεν πρόκειται να φύγει, τουλάχιστον σ΄αυτή τη φάση, από το κόμμα: «Δεν μου αρέσει να φεύγω και να εγκαταλείπω ανθρώπους όταν είναι στα κάτω τους», έλεγε με νόημα η κυρία Τζαβέλλα.
***
Ένας ιταλικός επενδυτικός όμιλος έκανε «απόβαση» στο ακριτικό νησί της Χάλκης και ο νομικός του σύμβουλος ζήτησε να συναντηθεί με τον δήμαρχο κ. Μιχ. Πατρό: «Πες μας πόσα θέλεις να μας ενοικιάσεις για 50 χρόνια τη βραχονησίδα Αλιμνιά», του είπε και έβγαλε στο τραπέζι ένα μπλοκ επιταγών. Ο δήμαρχος εδώ και καιρό επιχειρεί να αξιοποιήσει τη βραχονησίδα (με επιφάνεια 7,4 τ. χλμ. και μήκος ακτών 21 χλμ.), η οποία σήμερα είναι ακατοίκητη, αλλά σ΄αυτήν δεσπόζει το μεσαιωνικό κάστρο που κτίστηκε το 1475 από τους Ιωαννίτες Ιππότες, πλην όμως η γραφειοκρατία, όπως λέει τον εμποδίζει. Να σημειώσω ότι πέρυσι το καλοκαίρι έμειναν για δύο ημέρες στην πανέμορφη αυτή βραχονησίδα ο πρίγκιπας Κάρολος μαζί με την Καμίλα, στη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμοποιήθηκε ως ορμητήριο υποβρυχίων και οι ανασκαφές έβγαλαν στο φως και ρωμαϊκούς τάφους.
***
Η Αλιμνιά ανήκει διοικητικά στο μικροσκοπικό νησί της Χάλκης, τα οικονομικά του οποίου πάνε από το κακό στο χειρότερο. Η μόνη διέξοδος λέει ο Δήμαρχος για να επιζήσει το νησί είναι να νοικιάσει τις βραχονησίδες του. Έτσι έστειλε μία τετρασέλιδη επιστολή στον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά και στον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα με την οποία τους ζητεί να απελευθερωθούν γραφειοκρατικές διαδικασίες ώστε να έρθουν οι επενδυτές, όχι μόνον για τη βραχονησίδα, αλλά και για την περιοχή Κάνια (δίπλα στο λιμάνι), για την οποία επίσης ενδιαφέρονται Ιταλοί και Βρετανοί που έχουν, όπως λένε, «ζεστό χρήμα». Ο δήμαρχος σκοπεύει να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για την ενοικίαση της βραχονησίδας.
***
Και όμως η κυρία Λούκα Κατσέλη της Κοινωνικής Συμφωνίας έχει, όπως η ίδια αποκάλυψε, συχνές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα: «Γίνεται με τον κ. Τσίπρα μία ανταλλαγή απόψεων για ένα είδους συμμαχίας προοδευτικών δυνάμεων για μία εναλλακτική προοδευτική πολιτική», λέει. Ήδη η κυρία Κατσέλη με το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής και σε συνεργασία με το αμερικανικό Ινστιτούτο LEVI διοργανώνουν στις 8 και 9 Μαρτίου διημερίδα με θέμα την έξοδο από την κρίση στην οποία θα μιλήσουν και δύο Συριζαίοι οι κκ. Ι. Μηλιός και Ι. Δραγασάκης (αυτός ήταν και ο λόγος που την επισκέφτηκαν τις προάλλες στο γραφείο της), αλλά και ο κ. Πανούσης (της ΔΗΜΑΡ) και η κυρία Άννυ Ποδηματά (ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ), καθώς (και εδώ είναι η είδηση) ο κ. Χ. Καστανίδης.
***
Στην Κοινωνική Συμφωνία πάντως έχουν άλλη γνώμη για το ΔΝΤ και το «λάθος» που παραδέχθηκε ότι έκανε στην Ελλάδα. Δεν ζητούν να φύγει το ΔΝΤ από την Ελλάδα, τους είναι εντελώς αδιάφορο. Εκείνο που λένε είναι ότι «είτε φύγει είτε μείνει είναι το ίδιο, το θέμα είναι η ασκούμενη από το Ταμείο πολιτική, αλλάζει;»
***
Τις βαλίτσες του ετοιμάζει για την πρώτη του έξοδο (ως μετέχων στην τριτοκομματική κυβέρνηση) στο εξωτερικό ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλης. Προς το τέλος του μήνα, μου είπαν, μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για συναντήσεις με τους κκ. Μπαρόζο ,Σουλτς καθώς και με τον αρμόδιο επίτροπο για κοινωνικά θέματα και ζητήματα ανεργίας. Ο κ. Κουβέλης πάντως δεν θα μείνει σε ένα και μόνο ταξίδι, αλλά οι επιτελείς του ετοιμάζουν και άλλα, μόνον που εάν δεν τα κλείσουν, δεν τα ανακοινώνουν ακόμα.