Φωτιές άναψε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, την ίδια ώρα που η Τρόικα, αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητα για εξοικονόμηση δαπανών που θα έχει το σχέδιο κινητικότητας –διαθεσιμότητα, μετατάξεις –ρίχνει συνεχώς στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης το «χαρτί» των απολύσεων.
Η κυβέρνηση έχει αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες που θα δείξουν ότι οι συγχωνεύσεις φορέων, οι αξιολογήσεις υπηρεσιών και προσωπικού στα υπουργεία και εν γενεί στον δημόσιο τομέα θα οδηγήσουν σε μείωση των δαπανών του κράτους αλλά και σε συρρύκνωση του προσωπικού.
Με δεδομένο ότι δεν μπορεί να σηκώσει το πολιτικό βάρος της ευθείας «καρατόμησης» υπαλλήλων, σφίγγει με τη σειρά της τον κλοιό πίεσης προς τις πολιτικές ηγεσίες όλων των υπουργείων για να προχωρήσουν τις θεσμικές αλλαγές πάνω στις οποίες θα «πατήσει» το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για να παρουσιάσει χειροπιαστά αποτελέσματα για τη συρρίκνωση του κράτους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι καθυστερήσεις στη λειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων στα οποία συμμετέχουν πλέον και δικαστικοί λειτουργοί, έχουν τεθεί επί τάπητος, μια και για τη συγκρότησή τους χρειάζεται υπουργική απόφαση – το υπουργείο Εσωτερικών έχει προχωρήσει στη συγκρότηση και λειτουργία τους.
Ηδη έχουν καταγραφεί στα υπουργεία 892 υποθέσεις πειθαρχικών παραπτωμάτων ή διερεύνησης βαριών ποινικών ευθυνών, που έχουν οδηγήσει σε αυτοδίκαιη αργία εμπλεκόμενους υπαλλήλους.
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η έξοδος από το δημόσιο επίορκων – αν και σε αυτούς ανακατεύονται «φύρδην μίγδην» και δημόσιοι υπάλληλοι που οδηγούνται στα πειθαρχικά ακόμα και για εμπλοκή τους σε κινητοποιήσεις ή διοικητικά παραπτώματα ήσσονος σημασίας –θα ανοίξει χώρο για να καταγραφεί μείωση προσωπικού, που θα «περάσει» εύκολα στην κοινή γνώμη χωρίς αντιδράσεις.
Η κυβέρνηση επιταχύνει τις διαδικασίες σε κάθε τομέα – από τα υπουργεία και τους φορείς τους έως την Τοπική Αυτοδιοίκηση – για να καθορισθεί ο αριθμός των υπαλλήλων που θα βγουν σε διαθεσιμότητα σε συνδυασμό με τις θέσεις που θα καλύψουν μέσω των μετατάξεων.
Με κάθε τρόπο επιδιώκει να αρθούν τα εμπόδια για την υλοποίηση του λεγόμενου σχεδίου κινητικότητας, με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις, ενώ προς διαθεσιμότητα οδεύουν 25.000 υπάλληλοι το 2013.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα για τις αξιολογήσεις δομών στα υπουργεία ώστε να μειωθούν οι υπηρεσίες τους και να ανακατανεμηθεί το προσωπικό τους. Εντός της εβδομάδας το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, υπό την προδρεία του πρωθυπουργού, για να εγκρίνει τις εκθέσεις αξιολόγησης των υπηρεσιών τουλάχιστον οκτώ υπουργείων.
Ηδη, έχουν ολοκληρωθεί, εγκριθεί και παρουσιασθεί οι εκθέσεις αξιολόγησης δομών του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Παράλληλα, τα ηγετικά επιτελεία των κομμάτων της συγκυβέρνησης βρίσκονται σε συνεχείς συννενοήσεις για το ζήτημα των αναδιαρθρώσεων στο κράτος. Πάντως, για μια ακόμα φορά ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία» επεσήμανε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στο δημόσιο.