Μετά την ομολογία του ΔΝΤ ότι είχε υποεκτιμήσει τις επιπτώσεις των μνημονίων στην ύφεση, τέθηκε, από πολλές πλευρές, θέμα έστω και επιμέρους επαναδιαπραγμάτευσης για τα μέτρα που δεν αποδίδουν ή είναι εμφανώς άδικα. Και μόνο η υστέρηση τον Ιανουάριο κατά 300 εκατ. ευρώ των εσόδων από ειδικούς φόρους και ΦΠΑ οδηγεί, με βεβαιότητα, στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος εκτροχιασμού του προϋπολογισμού είναι υπαρκτός και η προσφυγή σε νέα πρόσθετα φορολογικά μέτρα και μειώσεις μισθών και συντάξεων ίσως αναπόφευκτη.
Είναι ένας πρόσθετος λόγος για να προχωρήσει η κυβέρνηση σε επαναδιαπραγμάτευση είτε για απάλειψη κάποιων μέτρων είτε για παράταση μείωσης του ελλείμματος. Η επίκληση της απειλής της κατάρρευσης της οικονομίας και της αύξησης της ανεργίας και της φτώχειας υπερτερεί της υπογραφής της κυβέρνησης στο Μνημόνιο ΙΙΙ.
Την ώρα που ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την Καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ δήλωνε στην Αθήνα ότι δεν πρέπει η Ελλάδα να αφεθεί «να υποφέρει μέχρι θανάτου», τα διεθνή μέσα ενημέρωσης πρόβαλλαν τις φωτογραφίες του πλήθους έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Χιλιάδες χέρια ανέργων, πολυτέκνων, χαμηλόμισθων και συνταξιούχων υψώνονταν για να πάρουν έστω και μία σακούλα πορτοκάλια, που μοίραζαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας παραγωγοί και πωλητές των λαϊκών αγορών.
Οφείλει η τρικομματική κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει ότι είναι εμπεδωμένη στους πολίτες η πεποίθηση ότι, όπως και η κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου, μετείχε στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα «ως πρόβατο επί σφαγή». Το «mea culpa» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου της παρέχει την ευκαιρία της μερικής επαναδιαπραγμάτευσης, ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες των νέων μέτρων στην κοινωνία και να περάσει στην τρόικα το μήνυμα ότι η Ελλάδα ούτε το πειραματόζωο της κρίσης είναι ούτε «πρόβατο επί σφαγή».
Οφείλει ακόμη η κυβέρνηση να αναγνωρίσει ότι σε δύο βασικούς τομείς, εκτός μνημονίου, έχει απόλυτα αποτύχει. Είναι η φοροδιαφυγή και η είσπραξη βεβαιωμένων φόρων και η μείωση των τιμών. Τα δύο αυτά προβλήματα, ουσιαστικά, δεν βρέθηκαν στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Απόδειξη ότι για πέντε-έξι μήνες παιζόταν ενδοκομματικό παιχνίδι για την επιλογή του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων και η περίφημη λίστα Λαγκάρντ έγινε «πολιτικό κλωτσοσκούφι», αντί πηγής εσόδων, που θα περιόριζαν τις πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις των συνεπών φορολογουμένων και τους έμμεσους φόρους που έπνιξαν την αγορά.
Η φοροδιαφυγή και η αδράνεια είσπραξης των βεβαιωμένων φόρων και του ΦΠΑ διατηρούν σε έκταση την παραοικονομία, η οποία συμπράττει με τους έμμεσους φόρους, την ημιτελή απελευθέρωση των αγορών, το υψηλό ενεργειακό κόστος και τα καρτέλ, στην περιορισμένη αποκλιμάκωση των τιμών.
Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι ετοιμάζει νομοσχέδιο για τη φοροδιαφυγή, το οποίο θα δώσει για «διαβούλευση» τους επόμενους μήνες!
Είναι σχεδόν επτά μήνες στην εξουσία. Ηταν τόσο δύσκολο, παράλληλα με το άδικο φοροεισπρακτικό νομοσχέδιο, που ήδη εφαρμόζεται, και τους σχεδιαζόμενους φόρους στα ακίνητα, να έχει ολοκληρώσει και το νομοσχέδιο για τη φοροδιαφυγή;
Γνωρίζει η κυβέρνηση ότι και η τρόικα, από την αρχή, επέμενε στη λήψη μέτρων για τη φοροδιαφυγή και την είσπραξη των βεβαιωμένων φόρων. Δεν δέχθηκε όμως να εντάξει στον προϋπολογισμό έσοδα από αυτές τις πηγές. Γιατί; Δεν είχε εμπιστοσύνη ότι η κυβέρνηση θα επιτύγχανε έστω και μικρό στόχο εσόδων εάν είχε ενταχθεί στο μνημόνιο. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια.
Η άμεση και αποφασιστική κινητοποίηση για την είσπραξη εσόδων από τη φοροδιαφυγή και τους βεβαιωμένους φόρους και τον ΦΠΑ, κυρίως από τους μεγάλους φοροφυγάδες και τους οφείλοντες μεγάλα ποσά, είναι, ίσως, και το «κλειδί» για να ανοίξει η επαναδιαπραγμάτευση με την τρόικα για ορισμένα από τα άδικα μέτρα του Μνημονίου ΙΙΙ.
gromaios@otenet.gr

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ