Μετά από μια μικρή παρένθεση αλλαγής στάσης, επανέρχεται δριμύτερος ο ΣυΡιζΑ με στόχο την κατάκτηση της εξουσίας μέσα στα επόμενα 2 χρόνια. Η Κουμουνδούρου κατάλαβε ότι πρέπει να παραμείνει στην πλευρά των σκληρών αντιμνημονιακών δυνάμεων. Κάθε άλλο θα την ισοπέδωνε με την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και θα οδηγούσε τα δεδομένα και τις καταστάσεις σε ισοπέδωση.

Από εδώ και μπρος και με την βούλα της Κεντρικής Επιτροπής, ο ΣυΡιζΑ ξαναγυρνάει στην αρχική τοποθέτηση για κατάργηση των Μνημονιών και της σκληρής πολιτικής απέναντι στους δανειστές. Προφανώς, δύο πράγματα έπαιξαν μεγάλο ρόλο σ’ αυτό το αποτέλεσμα. Πρώτα απ’ όλα, η πτώση στις δημοσκοπήσεις που επηρέασαν την ψυχολογία των στελεχών και δεύτερο, οι συναντήσεις με τους δανειστές που δημιούργησαν διφορούμενα συναισθήματα στους πολίτες.

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας τον τελευταίο καιρό άκουσε αρκετά μέσα από το κόμμα του για τις τελευταίες του κινήσεις και επιλογές. Γι’ αυτό το λόγο έριξε το μπαλάκι στην κεντρική επιτροπή, ώστε να βγάλει από πάνω του κάθε ευθύνη για τη χάραξη στρατηγικής στο ΣυΡιζΑ. Πλέον, έχουν όλοι ευθύνη για τις επιλογές και την τακτική, και όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία του Μνημονίου και την επιτυχία της σημερινής συγκυβέρνησης.

Ο Ιούνιος του 2014 θα είναι κρίσιμη περίοδος για το αν συνεχιστεί το ίδιο μοτίβο. Τα σενάρια για συνεργασία με ΚΚΕ είναι εξωπραγματικά και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Γι’ αυτό και στις περισσότερες περιπτώσεις λήψης αποφάσεων στην Κ.Ε. του ΣυΡιζΑ φαίνεται καθαρά ότι γίνονται με διαφορετικά κριτήρια και όχι προς το συμφέρον του κόμματος.

Το αποτέλεσμα δείχνει μια πρώτη νίκη της Αριστερής πλατφόρμας που έγινε με τη θέληση της ηγεσίας του ΣυΡιζΑ ώστε να υπάρξει η αναγκαία συσπείρωση και συνεργασία τους επόμενους μήνες. Το συνέδριο όπως φαίνεται θα παραταθεί και μεγάλος λόγος γίνεται για τα στελέχη που πιέζουν να εισέλθουν στο ΣυΡιζΑ, αλλά μέχρι στιγμής υπάρχουν αντιδράσεις για το αποτέλεσμα αυτών των αρραβώνων.