Αν οι διαιτολόγοι είχαν µαγικές ιδιότητες, αυτό που θα έκαναν θα ήταν να µετατρέψουν όλα τα δηµητριακά και τα προϊόντα δηµητριακών που καταναλώνουµε από απλά σε ολικής αλέσεως. Επειδή, όµως, δεν γίνονται µαγικά, µπορούµε την επιλογή να την κάνουµε µόνοι µας.

Σύµφωνα µε στοιχεία του Συµβουλίου Διατροφικής Ενηµέρωσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης (EUFIC), τα δηµητριακά ολικής αλέσεως είναι σηµαντικές πηγές θρεπτικών συστατικών και φυτοπροστατευτικών ουσιών. Με την αύξηση της ποικιλίας και της διαθεσιµότητας των – εύγευστων – προϊόντων ολικής αλέσεως και ενθαρρύνοντας τα άτοµα να αυξήσουν τα επίπεδα κατανάλωσής τους, θα µπορούσαµε να έχουµε σηµαντικά οφέλη στη δηµόσια υγεία. Συστήνεται η κατανάλωση τουλάχιστον 48 γραµµαρίων προϊόντων ολικής αλέσεως ηµερησίως (δηλαδή τριών µερίδων).

Τι σηµαίνει «ολικής αλέσεως»

Κοιτάζοντας από έξω προς τα µέσα έναν σπόρο δηµητριακών, θα παρατηρήσουµε πως αυτός αποτελείται από τρία µέρη: τον φλοιό, ο οποίος είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες, βιταµίνες του συµπλέγµατος Β, ιχνοστοιχεία και φυτοθρεπτικά συστατικά, το ενδοσπέρµιο, πηγή υδατανθράκων, βιταµινών του συµπλέγµατος Β και πρωτεϊνών, και το φύτρο, που εµπεριέχει απαραίτητα λιπαρά οξέα, ιχνοστοιχεία, βιταµίνη Ε και βιταµίνες του συµπλέγµατος Β. Σύµφωνα µε τον Διεθνή Σύλλογο για την Επιστήµη και την Τεχνολογία των Δηµητριακών (International Association for Cereal Science and Technology), ως ολικής αλέσεως ορίζονται «τα άθικτα ή/και επεξεργασµένα δηµητριακά, όπου το ενδοσπέρµιο, ο φλοιός και το φύτρο είναι παρόντα στη φυσική αναλογία».

Προστασία ολ(ι)κής

Οι φυτικές ίνες (αδιάλυτες και διαλυτές, ανάλογα µε τον σπόρο) έχουν θεωρηθεί από καιρό το σηµαντικότερο προστατευτικό συστατικό των προϊόντων ολικής αλέσεως για την υγεία. Εντούτοις, υπάρχουν τώρα αυξανόµενα στοιχεία για άλλες ουσίες στα τρόφιµα ολικής αλέσεως που έχουν οφέλη για την υγεία, συµπεριλαµβανοµένων της βιταµίνης Ε και µιας σειράς βιταµινών του συµπλέγµατος Β, ποικίλων ανόργανων στοιχείων όπως ο σίδηρος, το µαγνήσιο, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο, και διαφόρων προστατευτικών φυτοχηµικών. Αυτό το πλήθος θρεπτικών συστατικών και ουσιών που προάγουν την υγεία µπορεί να δράσει συνεργιστικά, ώστε το πακέτο «ολικής αλέσεως» να ασκήσει µεγαλύτερο όφελος στην υγεία σε σύγκριση µε το όφελος που θα µπορούσε να επιτευχθεί από το άθροισµα των επιµέρους συστατικών αν καταναλωνόταν µεµονωµένα. Συγκεκριµένα, τα προϊόντα ολικής αλέσεως: n Συµβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων και σχετίζονται µε καλύτερο έλεγχο της πίεσης. n Βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου και στην πρόληψη του διαβήτη τύπου ΙΙ.

Εχουν συνδεθεί µε χαµηλότερο σωµατικό βάρος και καλύτερα αποτελέσµατα στην προσπάθεια απώλειας βάρους. n Βοηθούν στην καλύτερη εντερική λειτουργία συµβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Μειώνουν τους δείκτες φλεγµονής, συµβάλλοντας έτσι στην προστασία από χρόνια εκφυλιστικά νοσήµατα, όπωςοι καρδιαγγειακές παθήσεις, η αρθρίτιδα, η νόσος Αλτσάιχερ και ορισµένες µορφές καρκίνου.