Αν πιστεύετε ότι η Ονοµασία Προέλευσης, η πιστοποίηση, οι σφραγίδες γνησιότητας και ελέγχου των τροφίµων είναι επιτεύγµατα προόδου της σύγχρονης κοινωνίας, πλανάσθε πλάνην οικτράν.
Ο Γιώργος Ηλιόπουλος, συγγραφέας ενός εξαιρετικού όσο και εµπεριστατωµένου βιβλίου για την τέχνη της µαγειρικής στην αρχαία Ελλάδα, µας διαβεβαιώνει για το αντίθετο: «Εκείνο που µου έκανε εντύπωση είναι ότι µερικές χιλιάδες χρόνια πίσω, σ’ έναν τόπο φτωχό σε προϊόντα, που ωστόσο άνθησε και πλούτισε χάρη στο εµπόριο, τα αγαθά – εισαγόµενα και εξαγόµενα – έφεραν τριπλή σφράγιση». Ο ίδιος, µάλιστα, έχει στο σπίτι του 46 τέτοιες σφραγίδες παραγωγών.
Είναι να απορεί κανείς πώς ένας άνθρωπος που έχει σπουδάσει Φυσική και ασχολείται επαγγελµατικά µε το χρηµατιστήριο έκανε µια τόσο ολοκληρωµένη και επιστηµονική δουλειά σε ένα ξένο προς αυτόν αντικείµενο.
«Αγαπάω τη µαγειρική και θεωρώ ότι όσοι µαγειρεύουν είναι δεδοµένο πως την αντιµετωπίζουν σοβαρά. Αλλωστε, ασχολήθηκα µε την έρευνα και τη συγγραφή έξι ολόκληρα χρόνια, δεν είναι µια δουλειά που µπορεί να γίνει βιαστικά» µας είπε. Ποιες αρχαίες συνταγές από το βιβλίο του µας προτείνει να δοκιµάσουµε; «Τις γαρίδες µε γλάσο από µέλι και το πατέ µε συκώτι πουλερικών και µανιτάρια!».