Πολυμελές κύκλωμα, που αποτελούνταν από τέσσερις ομάδες, και δραστηριοποιούνταν τα τελευταία επτά χρόνια σε τοκογλυφίες, εκβιασμούς, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και άλλα αδικήματα στην Κέρκυρα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Κέρκυρας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. στις υποθέσεις αυτές εμπλέκονται συνολικά 63 άτομα, εκ των οποίων τρεις αλλοδαποί Αλβανικής καταγωγής, ενώ τρία άτομα έχουν αποβιώσει.
Από τους εμπλεκόμενους συνελήφθησαν τις δυο τελευταίες ημέρες του Ιανουαρίου στην Κέρκυρα 24 άτομα, μεταξύ των οποίων και τέσσερις που φέρονται ως οι «εγκέφαλοι» καθώς και μεγάλο μέρος των βασικών συνεργατών τους, που αποτελούσαν τους κεντρικούς «βραχίονες» των επιμέρους ομάδων.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κατ΄ επάγγελμα τοκογλυφίας, παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας, αρπαγής (ιδιοκτήτη εστιατορίου), ένοπλης απειλής και εκβίασης, πλαστογραφίας καθώς και διακεκριμένων κλοπών σε βάρος οφειλετών-θυμάτων.
Από την πολύμηνη έρευνα των αστυνομικών προέκυψε πως το κύκλωμα ξεκίνησε τη δράση του το 2005 έχοντας ως «ηγετικά στελέχη», τρεις Ρομά, εμπόρους 58, 45 ετών και 61 ετών και έναν 64χρονο επίσης έμπορο. Σταδιακά το κύκλωμα απέκτησε συγκεκριμένη εσωτερική ιεραρχική διάρθρωση και δομή.
Οι επιμέρους ομάδες λειτουργούσαν είτε από μόνες τους, είτε σε συνεργασία με άλλες, ενώ ακολουθούσαν κοινή μεθοδολογία και ίδιο τρόπο δράσης. Η δομή της κάθε ομάδας περιελάμβανε τον «αρχηγό» και τα ηγετικά στελέχη, τα οποία κατά βάση συνδέονταν με συγγενικούς δεσμούς. Επίσης περιλάμβανε μέλη με περιφερειακούς ρόλους (νομιμοποίηση εσόδων, καθοδήγηση, ανεύρεση θυμάτων κλπ) και ξεχωριστά μέλη, ως επιχειρησιακά – εκτελεστικά όργανα.

Οπως προέκυψε από την έρευνα το κύκλωμα χρηματοδοτούνταν από «συνεργαζόμενους» επιχειρηματίες, οι οποίοι έπαιρναν μέρος από τα χρήματα που λάμβαναν από τις τοκογλυφικές συναλλαγές. Επιπλέον τα ηγετικά και εκτελεστικά μέλη των ομάδων, καθώς και οι «χρηματοδότες» τους, εμφανίζονται να έχουν παράλληλη κεντρική δράση και στις τέσσερις ομάδες.


Το γράφημα με τη δομή του κυκλώματος
Ως προς τη μεθοδολογία που ακολουθούσαν, αφού εντόπιζαν αρχικά τα υποψήφια θύματα τους, στη συνέχεια τους δάνειζαν διάφορα χρηματικά ποσά, με επιτόκιο που κυμαίνεται σε μηνιαία βάση από 10% έως και 100%. Στη συνέχεια, σε περίπτωση αδυναμίας των θυμάτων να επιστρέψουν τα ποσά που είχαν δανειστεί, τα «εκτελεστικά όργανα» αφαιρούσαν ή υπεξαιρούσαν με απειλές ή/και χρήση βίας κινητά ή ακίνητα περιουσιακά τους στοιχεία.
Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 47 υποθέσεις επιχειρηματιών-εμπόρων που έπεσαν θύματα των δραστών σε Κέρκυρα, Βέροια, Πάτρα και Αθήνα ενώ τα χρήματα που κέρδισαν από τις τοκογλυφίες ξεπερνούν τα δυο εκατομμύρια ευρώ. Επίσης το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος γινόταν μέσω επιχειρήσεων «βιτρίνα» που είχαν τα ηγετικά στελέχη.
Σε έρευνες που έγιναν βρέθηκαν αντίγραφα επιταγών, σημειώσεις με στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών, ενώ παράλληλα κατασχέθηκαν εννέα πολυτελή οχήματα των ηγετικών στελεχών, τα οποία είχαν αγοράσει με τα χρήματα που είχαν πάρει μέσω της παράνομης δράσης τους.
Η έρευνα για τον εντοπισμό και των υπολοίπων εμπλεκόμενων στην υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη ενώ οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κέρκυρας.