Το κυβερνών κόμμα της Ινδίας έχρισε έναν 42χρονο με κακές επιδόσεις στις εκλογές και καμία κυβερνητική εμπειρία για να το οδηγήσει στις εκλογές το 2014.
Ο Ραούλ Γκάντι είναι άχρωμος, άπειρος αλλά… Γκάντι, και αυτό είναι που μετράει πάνω απ’ όλα στην Ινδία. Ο κληρονόμος της μεγάλης πολιτικής δυναστείας των Νεχρού – Γκάντι, λέει ότι είναι έτοιμος να εργαστεί για να μεταμορφώσει τη χώρα, αφότου έγινε το Νο 2 του Κόμματος του Κογκρέσου, υπό την μητέρα του Σόνια Γκάντι. Είπε ενώπιον ενθουσιασμένου πλήθους οπαδών του, στο Τζαϊπούρ, ότι ανήκει στη νέα γενιά που «ανυπομονεί να τα βάλει με το διεφθαρμένο κατεστημένο», και ορκίστηκε ότι θα κάνει τα πάντα για να έχουν όλοι οι πολίτες πρόσβαση στην εξουσία.

«Για μένα το Κόμμα του Κογκρέσου είναι όλη μου η ζωή. Ο λαός της Ινδίας είναι η ζωή μου και θα παλέψω για όλους»
, είπε ο Ραούλ την Κυριακή σε ομιλία του, 24 ώρες αφότου έγινε αντιπρόεδρος του κόμματος, κάτω ακριβώς από τη μητέρα του, η οποία είναι πρόεδρος του Κόμματος του Κογκρέσου.
Ο Ραούλ έχει σπουδάσει νομικά, και έχει εργαστεί επί οκτώ χρόνια για την οργάνωση του κόμματος. Αλλη πολιτική εμπειρία δεν έχει.
Πιστεύει ότι «πολλοί νέοι Ινδοί αισθάνονται θυμωμένοι επειδή έχουν αποκλειστεί από την πολιτική τάξη…Την δύναμη την έχουν μόνο όσοι βρίσκονται στην κορυφή του συστήματος».

Ο ίδιος βέβαια δεν υπήρχε περίπτωση να αποκλειστεί από το σύστημα. Γιος, εγγονός και δισέγγονος πρωθυπουργών της Ινδίας, ανήλθε με μεγάλη ταχύτητα στην ιεραρχία ενός Κόμματος που η αντιπολίτευση το καταγγέλλει για νεποτισμό.
Το περιβάλλον περί την Σόνια Γκάντι δεν έκρυβε ότι δεν θα αργούσε η ημέρα που ο Ραούλ, ο οποίος πρωτομπήκε στην πολιτική το 2004, θα αναλάμβανε ηγετικό ρόλο.
Εξελέγη βουλευτής στο βόρειο κρατίδιο Ουτάρ Πραντές, σε μια έδρα που κατείχε η μητέρα του. Γιός του πρωθυπουργού Ρατζίβ Γκάντι, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1991, είχε γιαγιά την Ιντιρα, η οποία επίσης δολοφονήθηκε το 1984, ενώ ο προπάππος του, Τζαγουαχαρλάλ Νεχρού, υπήρξε ο πρώτος πρωθυπουργός της ανεξάρτητης Ινδίας.
Με τόσους πολιτικούς στην οικογένεια, αλλά και με τόσες δολοφονίες, οι Γκάντι αποκαλούνται «Κένεντι της Ινδίας». Πολλοί πάντως λένε ότι ο Ραούλ δεν φαίνεται, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, να έχει κληρονομήσει τα πολιτικά χαρίσματα των προγόνων του.