Την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας απο μια Ευρώπη που δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα της και δεν προχωρά σε μεταρρυθμίσεις θα προανήγγειλε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον στην πολυαναμενόμενη αυριανή ομιλία του στο Άμστερνταμ, η οποία όμως αναβλήθηκε λόγω του ζητήματος ομηρίας βρετανών πολιτών στην Αλγερία.
Σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας του που δόθηκαν στη δημοσιότητα απο το πρωθυπουργικό γραφείο, ο Κάμερον, που επιθυμεί την παραμονή της χώρας του στην ΕΕ, υποστηρίζει ότι η αναταραχή που δημιουργήθηκε από την οικονομική κρίση έχει δώσει στη Βρετανία την ευκαιρία να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους της συμμετοχής της στην Ένωση. Επιπλέον, θα πρότεινε τη διενέργεια δημοψηφίσματος για οποιαδήποτε συμφωνία.
Τη στήριξη του στον βρετανό πρωθυπουργό εξέφρασε και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα σε τηλεφωνική επικοινωνία λέγοντας ότι «οι ΗΠΑ υπολογίζουν μια ισχυρή Βρετανία σε μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση».
Η ομιλία του Κάμερον, θεωρείται από τις σημαντικότερες που έχει εκφωνήσει Βρετανός πρωθυπουργός μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι θα καθορίσει το πολιτικό μέλλον της χώρας αλλά και του ίδιου του Κάμερον.