«Η Τουρκία παρακολουθεί στενά οποιαδήποτε μονομερή απόπειρα της Ελλάδος ή άλλων χωρών να διευρύνουν την οικονομική τους ζώνη ή να διεξάγουν έρευνες για πετρέλαιο. Κάθε χώρα έχει δικαίωμα να πραγματοποιήσει τέτοια ανακήρυξη στα Ηνωμένα Έθνη.

Σε αυτή την περίπτωση όμως, θα παρουσιάσουμε και εμείς τη δική μας ανακήρυξη».

Με αυτό τον τρόπο απάντησε τούρκος αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, σε ερωτήσεις επί των αποκαλύψεων του «Βήματος» για την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει προσεχώς στην κατάθεση των συντεταγμένων για τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας στον ΟΗΕ.

Οι σχετικές δηλώσεις εμφανίστηκαν το απόγευμα της Κυριακής στην ιστοσελίδα της έγκυρης τουρκικής εφημερίδας «Zaman», συμφερόντων του Φετουλάχ Γκιουλέν και η οποία θεωρείται ότι σε μεγάλο βαθμό εκφράζει κυβερνητικές θέσεις.

Επιπλέον, ο τούρκος αξιωματούχος σχολιάζει και την παρατήρηση του σαββατιάτικου δημοσιεύματος του «Βήματος» σύμφωνα με την οποία υπάρχει σε ορισμένους κύκλους στην Αθήνα η αίσθηση ότι η Άγκυρα, μπλεγμένη στο συριακό κουβάρι και με το Κουρδικό ακόμη ανοιχτό, δεν θα επιλέξει μία σκληρή αντίδραση σε μία κίνηση από την Αθήνα για την κατάθεση συντεταγμένων.

Ουσιαστικά, ο τούρκος απέρριψε κατηγορηματικά αυτές τις εκτιμήσεις, χαρακτηρίζοντας τις ως «εκτίμηση της εφημερίδας», αφήνοντας όμως παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο η Τουρκία να μη διστάσει να προκαλέσει και νέα κρίση στα ελληνοτουρκικά.