Αθήνα
Φως στο τούνελ αναφορικά με τις προσπάθειες που γίνονται από την πλευρά του Δημήτρη Βιντιάδη για την ανάληψη του πλειοψηφικού πακέτου της ΠΑΕ ΑΕΚ, φαίνεται πως προκύπτει μετά την ανακοίνωση της Hellenic Sports Acquisition Partners (εταιρία που ανήκει στην οικογένεια του) για συνεργασία με δύο από τις μεγαλύτερες εταιρίες της Κίνας που δραστηριοποιούνται στον χώρο του αθλητισμού. Χαρακτηριστικά, στην ανακοίνωσή της η HSAP αναφέρει ότι η πλευρά Βιντιάδη θα ενώσει τις δυνάμεις της με τους δύο οικονομικούς κολοσσούς, την κρατική «TEDA Group» που ανήκει στην «TEDA INVESTMENT HOLDINGS», καθώς και την ιδιωτική εταιρία «Shankai Sports» με στόχο την δημιουργία επενδύσεων στην Ελλάδα.

Ο υποψήφιος επενδυτής αναμένεται μέχρι το τέλος της εβδομάδα να «ανοίξει τα χαρτιά» του και να ενημερώσει για τις κινήσεις που έχει κάνει έως τώρα, καθώς θα τοποθετηθεί επίσημα με γραπτή του δήλωση.

Μάλιστα, στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε την Τετάρτη η εταιρία του αναφέρεται ότι «πρωταρχικός στόχος είναι η συνεργασία στον χώρο του αθλητισμού, αλλά παράλληλα οι δύο πλευρές θα διερευνήσουν κοινές πρωτοβουλίες σε τομείς όπως η Ναυτιλία, τα Logistics, η Ενέργεια, ο Τουρισμός και η Τεχνολογία.

Για το λόγο αυτό η εταιρία σκοπεύει να οργανώσει κυβερνητικές αποστολές μεταξύ των αθλητικών υπουργείων Ελλάδας και της Δημοτικής κυβέρνηση του Τιαντζίν, καθώς και την προώθηση συμφωνίας αδελφοποίησης πόλεων της Αθήνας και της κινεζικής μεγαλούπολης.

Η TEDA Holding (Tianjin Economic Development Area), είναι η μεγαλύτερη εταιρεία της Τιαντζίν, που έχει πληθυσμό 12 εκατομμυρίων και βρίσκεται κοντά στο Πεκίνο. Η πόλη αυτή είναι η βάση για περισσότερες από τις 140 μεγαλύτερες εταιρείες που περιλαμβάνονται στη λίστα του «Fortune 500»! Διαθέτει το μεγαλύτερο τεχνητό λιμάνι στον κόσμο, εκεί βρίσκεται το εργοστάσιο της «Airbus» και αποτελεί σημαντικό μέρος της οικονομικής περιοχής Bohai Rim, που περιλαμβάνει το Πεκίνο, την μητρόπολη του Τιαντζίν, καθώς και την γύρω περιοχή, με συμμετοχή 20% περίπου στο Α.Ε.Π της Κίνας.

Η κινεζική εταιρία, είχε έσοδα από πωλήσεις τo 2011 περίπου 9 δισεκατομμύρια δολάρια, με περιουσιακά στοιχεία αξίας 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η επιχειρηματική δραστηριότητα της εταιρίας περιλαμβάνει property development & real estate, δημόσια έργα, κατασκευές, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, είναι μεγαλομέτοχος της Bohai Bank, καθώς και σε εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε μεταφορές, ναυτιλία και logistics. Εκτός αυτών διαθέτει 14 πλήρως ελεγχόμενες θυγατρικές, μεταξύ των οποίων και την ποδοσφαιρική ομάδα TEDA FC, που αγωνίζεται στην κινεζική Σούπερ Λιγκ και πριν από λίγο καιρό κατέκτησε το κύπελλο. Αγωνίζεται σ’ ένα υπερσύγχρονο στάδιο 60.000 θεατών, το «Teda Olympic Stadium» και προπονητής της ομάδας είναι ο Βραζιλιάνος Αλεξάντερ Γκιμαράες. Η ομάδα, έχει στενή συνεργασία με τη Ρεάλ, η οποία πέρυσι φιλοξενήθηκε στην πόλη και έδωσε φιλικό αγώνα με την Teda F.C.

Στο πλαίσια ευρύτερης συνεργασίας της TEDA και της H.S.A.P και σε συνεννόηση με την Π.Α.Ε ΑΕΚ, ο πρόεδρος της ομάδας κ. Li έχει συμφωνήσει να φέρει την TEDA F.C τον Φεβρουάριο στην Ελλάδα για την προετοιμασία του συλλόγου πριν την έναρξη της Κινεζικής Superleague. Επιπλέον, στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της H.S.A.P και της T.E.D.A έχει ήδη συζητηθεί, η προοπτική της συνεργασία για την πιθανή κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ καθώς και η διοργάνωση πολιτισμικών εκδηλώσεων σε συνεργασία με τον Όμιλο.

Όσον αφορά τη Shankai Sports, η εταιρία προτάθηκε στην οικογένεια Βιντιάδη από το κινεζικό Υπουργείο Αθλητισμού και την Κινέζικη Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, με σκοπό την προώθηση της ΑΕΚ σε μεγάλες κινέζικες εταιρίες καθώς και στο κινεζικό ποδοσφαιρικό κοινό.

Η Shankai Sports, έχει ως αντικείμενο των δραστηριοτήτων της να βοηθήσει κινεζικές εταιρίες να αναπτυχθούν μέσω αξιοποίησης της δύναμης του αθλητισμού ως πλατφόρμα επικοινωνίας και μάρκετινγκ. Η εταιρία φέρνει κορυφαία αθλητικά γεγονότα στην Κίνα, μέσω της χρήσης των ψηφιακών τεχνολογιών και των μέσων ενημέρωσης και έχει εξαιρετική εμπειρία σε θέματα ποδοσφαίρου ενώ έχει για τη χώρα της την αποκλειστική διανομή όλων των διοργανώσεων της F.I.F.A όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 στη Νότια Αφρική, το 2012 Euro Cup που έγινε στην Πολωνία και την Ουκρανία, και είναι ο αποκλειστικός διανομέας για τo επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου της Βραζιλίας».