Δεν υπάρχει μεγαλύτερο βασανιστήριο από το να έχει κανείς μια ανοιχτή πληγή και να πρέπει να αλλάξει τσιρότο. Λύση στο επώδυνο τράβηγμα του προστατευτικού επιθέματος θέλησαν να δώσουν αμερικανοί επιστήμονες από το εργαστήριο Karp και το Νοσοκομείο Brigham and Womens, στη Βοστόνη.

Ανέπτυξαν λοιπόν ένα «ανώδυνο» τσιρότο, αποτελούμενο από τρεις επιστρώσεις. Κατά την αφαίρεσή του αφήνει την επίστρωση κόλλας επάνω στο δέρμα με αποτέλεσμα να μην προκαλεί το επώδυνο τράβηγμα. Η επίστρωση κόλλας που μένει πίσω μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα μέσω της τριβής ή να απομακρυνθεί σιγά-σιγά από μόνη της.

Ανώδυνο τσιρότο προοριζόμενο για νεογνά

Στόχος των ειδικών ήταν η δημιουργία ενός τσιρότου για τη φροντίδα πρόωρων βρεφών, που πρέπει να είναι διασωληνωμένα κατά το πρώτο διάστημα της ζωής τους. Τα σωληνάκια και τα καλώδια των οργάνων παρακολούθησής τους σταθεροποιούνται με τσιρότο στο ευαίσθητο δέρμα τους, στο πρόσωπο και στο σώμα τους με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται από την όλη διαδικασία.

«Το δέρμα ενός πρόωρου βρέφους είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο. Ακόμη και οι μικρότερες πληγές μπορούν να μολυνθούν. Καλωσορίζουμε την προσπάθεια των ειδικών η οποία διασφαλίζει την καλή διαχείριση του πόνου ενός μωρού, περιορίζοντας τις πιθανότητες πρόκλησης τραυμάτων στο ελάχιστο» αναφέρει από την πλευρά του ο δρ Αντι Κόουλ, επικεφαλής της φιλανθρωπικής οργάνωσης Bliss που επικεντρώνεται στη φροντίδα των πρόωρων βρεφών.

Η όλη ιδέα προέκυψε μετά από δημοσκόπηση που έφερε το τσιρότο στην κορυφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μονάδες πρόωρων νεογνών. Προηγούμενες απόπειρες επιστημόνων είχαν οδηγήσει σε πιο «ήπια» επιθέματα τα οποία όμως δεν ήταν τόσο σταθερά.

«Έχουμε δοκιμάσει το νέο τσιρότο στο εργαστήριό μας. Είναι πολύ αποτελεσματικό και ανώδυνο στη χρήση του» αναφέρει ο ερευνητής Τζέφρι Καρπ.

Εχουν ήδη δρομολογηθεί οι πρώτες δοκιμές σε βρέφη και αν αυτές στεφθούν με επιτυχία τότε το ανώδυνο επίθεμα θα μπορούσε να κυκλοφορήσει στην αγορά σε ένα με δυο χρόνια από σήμερα.