Διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ-‘Ασαντ σημειώθηκαν την Παρασκευή το πρωί στη Συρία έξω από τζαμιά, κατά την πρώτη ημέρα της εκεχειρίας η οποία επετεύχθη ενόψει της μουσουλμανικής γιορτής Αΐντ αλ-‘Αντχα, όπως έγινε γνωστό από το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και από ακτιβιστές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, διαδηλώσεις σημειώθηκαν στη Ράκα, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων, και στην επαρχία Ντεράα, κυρίως στην περιοχή Ινκέλ, όπου τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν από σφαίρες.

Διαδηλώσεις σημειώθηκαν επίσης στη Δαμασκό και στα περίχωρά της, στο Χαλέπι, στο Ντέιρ Εζόρ και στην επαρχία Ιντλίμπ.

Η συμφωνημένη εκεχειρία τέθηκε σε ισχύ από την Παρασκευή το πρωί και θα διαρκέσει έως τη Δευτέρα. Καθεστώς και αντάρτες συμφώνησαν να εφαρμόσουν εκεχειρία όσο διαρκεί η μουσουλμανική γιορτή Αΐντ αλ-‘Αντχα, μια εκεχειρία που συμφωνήθηκε με τη μεσολάβηση του Λαχντάρ Μπραχίμι. Ωστόσο και οι δύο πλευρές κατέστησαν σαφές ότι διατηρούν το δικαίωμα να απαντήσουν σε περίπτωση παραβίασής της.

Η μουσουλμανική γιορτή Αϊντ αλ- Άντχα φαίνεται να κατάφερε να παύσει τα πυρά έστω και για μερικές μέρες στις περιοχές της Δαμασκού και στην υπόλοιπη χώρα, ύστερα από μια εβδομάδα διαρκών συγκρούσεων.

Η συριακή τηλεόραση μετέδωσε εικόνες στις οποίες εμφανίζεται ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-‘Ασαντ να προσεύχεται σε τζαμί της Δαμασκού.

Αυτή η εύθραυστη εκεχειρία εφαρμόζεται ύστερα από μια νύχτα σφοδρών μαχών σε πολλές περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, μάχες σημειώθηκαν τη νύχτα στην περιοχή της Δαμασκού, στο Χαλέπι και στην κεντρική χώρα κοντά στα σύνορα με το Λίβανο.