Στην Ολυμπία η επόμενη διεθνής συνάντηση για την επιστροφή αρχαιοτήτων

Στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Ολυμπία, αρχαιολογικό χώρο παγκόσμιας εμβέλειας εγγεγραμμένο στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO θα διεξαχθεί το 2013 η Διεθνής Συνάντηση Εμπειρογνωμόνων για το ζήτημα της επιστροφής των παρανόμως εξαχθέντων Πολιτιστικών Αγαθών στις χώρες προέλευσής τους

Στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Ολυμπία, αρχαιολογικό χώρο παγκόσμιας εμβέλειας εγγεγραμμένο στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO θα διεξαχθεί το 2013 η Διεθνής Συνάντηση Εμπειρογνωμόνων για το ζήτημα της επιστροφής των παρανόμως εξαχθέντων Πολιτιστικών Αγαθών στις χώρες προέλευσής τους.

Αυτό αποφασίσθηκε κατά την φετινή Συνάντηση που έγινε στη Σεούλ στις 16 και 17 Οκτωβρίου στην οποία έλαβαν μέρος επιστήμονες με εξειδίκευση στο θέμα της επιστροφής πολιτιστικών αγαθών.

Η ελληνική πλευρά εκπροσωπήθηκε από την προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς κυρία Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη και τον κ. Κωνσταντίνο Νικολέντζο, αρχαιολόγο της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών ενώ παρέστη επίσης η κυρία Άρτεμις Παπαθανασίου, νομική σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών, ως μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Συνάντησης.

Θέματα που συζητήθηκαν ήταν οι τρόποι ρύθμισης της επιστροφής των πολιτιστικών αγαθών και εναλλακτικά μέσα επίλυσης των πολιτιστικών διαφορών, κυρίως μέσω του μηχανισμού της UNESCO ενώ παρουσιάστηκαν συγκεκριμένα παραδείγματα επιστροφής πολιτιστικών αγαθών. Επίσης πραγματοποιήθηκαν τρία εξειδικευμένα εργαστήρια, ένα εκ των οποίων με θέμα «Οι διαπραγματεύσεις ως μέσο επιστροφής πολιτιστικών αγαθών, σύμφωνα με την ελληνική εμπειρία» διοργανώθηκε από την ελληνική πλευρά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk