Νόμο κατά της «φίλο – ομοφυλοφιλικής προπαγάνδας» και «θετικής απεικόνισης» των γκέι, των γκέι παρελάσεων αλλά και των ταινιών τύπου «Brokeback Mountain» ετοιμάζεται να ψηφίσει η Ουκρανία. Ο νόμος θα προβλέπει πρόστιμα και κάθειρξη έως και πέντε χρόνια για τους «συστηματικούς παραβάτες», προκαλώντας την αγανάκτηση πολλών που κάνουν λόγο για επιστροφή στο Μεσαίωνα, αν και έχουν περάσει μόλις δύο δεκαετίες από τότε που η ομοφυλοφιλία έπαψε να αποτελεί ποινικό αδίκημα στην τότε ΕΣΣΔ.
Ένα τμήμα της ουκρανικής κοινωνίας είναι ανεκτικό στην σεξουαλική αυτοδιάθεση. Μάλιστα η Ουκρανία ήταν η πρώτη πρώην σοβιετική δημοκρατία που αποποινικοποίησε την ομοφυλοφιλία το 1991, δημιουργώντας το δικό της κίνημα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων, ενώ στο Κίεβο λειτουργούν γκέι νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.
Ωστόσο, το νομοσχέδιο φαίνεται να τυγχάνει ευρείας αποδοχής. Βρίσκει σύμφωνα όλα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πολλοί Ουκρανοί είναι υπέρ ορισμένων περιορισμών στα δικαιώματα των σεξουαλικών μειονοτήτων. Εκκολαπτήριο του νομοσχεδίου είναι μεταξύ άλλων η ευαγγελική εκκλησία του Κιέβου «Χριστιανική Ελπίδα», η οποία βοήθησε και στη συλλογή χιλιάδων υπογραφών προς υποστήριξη των αντί – ομοφυλοφιλικών διώξεων.
Ο Ντέιβιντ Στερν, δημοσιογράφος του βρετανικού BB,C συνάντησε στο Κίεβο τον πάστορα Βαλερί Ρεσετίνσι , ο οποίος του εξήγησε ότι η μάχη ενάντια στην ομοφυλοφιλία είναι ζήτημα «εθνικής ασφάλειας», στο οποίο επικρέμαται η επιβίωση ολόκληρου του ουκρανικού έθνους. «Σε μία αληθινή δημοκρατία, η ελευθερία και τα δικαιώματά μου φτάνουν ως εκεί που ξεκινά η ελευθερία του άλλου».Η ελευθερία του λόγου για τις σεξουαλικές μειονότητες αποτελεί παραβίαση αυτού που ο ίδιος θεωρεί απαράγραπτο δικαίωμα: «να μην είναι κανείς υποχρεωμένος να ακούει κάτι που θεωρεί προσβλητικό».
«Δεν μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις, γιατί υπάρχουν άνθρωποι που έχουν τα ίδια ακριβώς δικαιώματα με εσένα», δηλώνει ο πάστορας. Και κάνει λόγο για «ξενόφερτες κοσμοθεωρίες» που δεν συνάδουν με τα πρότυπα της ουκρανικής κοινωνίας, τις οποίες, όπως ισχυρίζεται, «έχει επιβάλει διεθνής συνωμοσία μασόνων, new – agers και μεταμοντερνιστών».
Το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων ανθρωπιστικών οργανώσεων εντός και εκτός της χώρας. Η απαγορεύσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο παραβιάζουν ευρωπαϊκές και διεθνείς συνθήκες, όπως καταγγέλλουν, εντείνοντας την περιθωριοποίηση της γκέι κοινότητας της Ουκρανίας.
Δεν είναι τυχαίες οι επιθέσεις που έχουν δεχθεί γκέι ακτιβιστές κατά τους τελευταίους μήνες. Η πρώτη «παρέλαση ομοφυλοφιλικής υπερηφάνειας» (gay pride parade) που είχε προγραμματισθεί τον περασμένο Μάιο στο Κίεβο ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή, λόγω απειλών και βίαιων επεισοδίων εις βάρος γκέι με δράστες μέλη ακροδεξιών οργανώσεων.