Θετική έκβαση «βλέπει» η αγορά

Θετική έκβαση στο σίριαλ των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, καθώς και κάποια μορφή συμμετοχής του επίσημου τομέα σε μια πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους, δείχνει να προεξοφλεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο με κέρδη 74% από τα χαμηλά του στις αρχές Ιουνίου σημειώνει το ίδιο διάστημα την καλύτερη απόδοση παγκοσμίως.

Θετική έκβαση στο σίριαλ των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, καθώς και κάποια μορφή συμμετοχής του επίσημου τομέα σε μια πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους, δείχνει να προεξοφλεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο με κέρδη 74% από τα χαμηλά του στις αρχές Ιουνίου σημειώνει το ίδιο διάστημα την καλύτερη απόδοση παγκοσμίως. Οι αναλυτές εξάλλου θεωρούν ότι θα υπάρξει μια φιλική για την αγορά έκβαση που θα περιλαμβάνει τόσο την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων όσο και την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, την ώρα που οι επενδυτές εστιάζουν στον χρηματοοικονομικό τομέα και στα εν εξελίξει deals των τραπεζών. Παράλληλα θετικά λειτουργεί και η επίσκεψη στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ για να έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά.
Τις τελευταίες εβδομάδες διακρίνεται μια αισθητή αλλαγή του επενδυτικού κλίματος από το εξωτερικό καθώς οι προσδοκίες ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη και θα καταφέρει να επιστρέψει κάποια στιγμή σε αναπτυξιακή πορεία δείχνουν να έχουν αυξηθεί, ανέφερε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Νικόλαος Καραμούζης, επικεφαλής αντιπροσωπείας υψηλόβαθμων στελεχών της τράπεζας που επισκέφθηκε το Λονδίνο για σειρά επαφών με διεθνείς θεσμικούς φορείς και πελάτες του ομίλου. Οι επισκέψεις μάλιστα εξειδικευμένων επενδυτικών οίκων στην Ελλάδα έχουν πυκνώσει, κυρίως με στόχο την ενεργό συμμετοχή τους στην αναδιοργάνωση της ελληνικής οικονομίας. Οι τομείς μεγάλου ενδιαφέροντος αφορούν την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, την πάταξη της φοροδιαφυγής και την καθιέρωση ενός σύγχρονου φορολογικού πλαισίου, την απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών, την ενίσχυση του ανταγωνισμού, την αναδιάρθρωση και την αναβάθμιση του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των ΔΕΚΟ. Παράλληλα οι αποκρατικοποιήσεις μεγάλων δημόσιων επιχειρήσεων, η πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών στην ελληνική οικονομία αλλά και η παρουσίαση ενός μεγάλου αριθμού μικρών υγιών επιχειρήσεων ταυτόχρονα με τις 15 μεγαλύτερες εισηγμένες επιχειρήσεις θα βρεθούν στο επίκεντρο του συνεδρίου που διοργανώνει το τριήμερο 9-11 Οκτωβρίου το Χρηματιστήριο Αθηνών στη Νέα Υόρκη σε μια προσπάθεια ανάκτησης της αξιοπιστίας της χώρας. Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΧΑ κ. Σ. Λαζαρίδη, θα δώσει έμφαση μεταξύ άλλων και στην εξαιρετικά χαμηλή αποτίμηση του ΧΑ σε σχέση με το ΑΕΠ, την ώρα που με βάση τα στοιχεία του Αποθετηρίου ως και τις 20 Σεπτεμβρίου οι ξένοι επενδυτές διατηρούσαν συμμετοχή άνω του 50,3%, ενώ παράλληλα ο όγκος συναλλαγών σε τεμάχια διαμορφώνεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα βελτιώνοντας το «βάθος» της αγοράς. Για τους Η. Λεκκό και Β. Πατίκη της Μονάδας Οικονομικής Ανάλυσης και Αγορών της Τράπεζας Πειραιώς, μια περαιτέρω ενίσχυση των τιμών των ελληνικών ομολόγων θα οδηγούσε το άνω όριο στις 950 μονάδες για τον γενικό δείκτη του ΧΑ. Στον αντίποδα, με την ύφεση να συνεχίζεται και το 2013 για έκτο συνεχή χρόνο, ανεβάζοντας το συνολικό ποσοστό της μείωσης του ΑΕΠ στο 25%, το σενάριο που περιλαμβάνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού (πτώση 3,8%) φαντάζει μάλλον αισιόδοξο. Για τους Γιάγκο Αλεξόπουλο και Christel Aranda-Hassel της Credit Suisse, πάντως, καθώς μια έξοδος από το ευρώ δεν είναι προς όφελος ούτε της Ελλάδας ούτε της ευρωζώνης, το περίφημο «Grexit» μοιάζει απίθανο. Τελικά, όπως εκτιμούν, θα δοθεί περισσότερος χρόνος, ενώ η μεγαλύτερη ύφεση φέρνει πιο κοντά από ό,τι αναμενόταν μια αναδιάρθρωση, με τη συμμετοχή μάλιστα του επίσημου τομέα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk