Ο δεκάλογος της σύγκρουσης ΠΑΣΟΚ με το Μέγαρο Μαξίμου

Διευρύνεται το μέτωπο που έχει ανοίξει ανάμεσα στο ΠαΣοΚ και στο Μέγαρο Μαξίμου. Η Ιπποκράτους σχολίασε με ιδιαιτέρως οξύ τρόπο τις διαρροές από «κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου» σε σχέση με τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευ. Βενιζέλος, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του (Real FM). Μάλιστα, η Ιπποκράτους θέλησε να κλείσει το θέμα της ενδεχόμενης εναλλαγής πρωθυπουργού επισημαίνοντας ότι «τα άλλα κόμματα θα μπορούσαν να έχουν αξιώσει να μην είναι ο κ. Σαμαράς πρωθυπουργός, αλλά τον αποδέχτηκαν στη θέση αυτή, κάτι που δεν είχε κάνει ο ίδιος το Νοέμβριο του 2011».

Τονίζεται πάντως, ότι το ΠαΣοΚ είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει την κυβερνητική και την πολιτική σταθερότητα γιατί είναι μαθημένο να αναλαμβάνει ευθύνες με μόνο κριτήριο το εθνικό συμφέρον, και αναμένει να κάνει το ίδιο και η ΝΔ .

Έπειτα από τη συνέντευξη που έδωσε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ το πρωί της Πέμπτης, άρχισαν να φθάνουν στην Ιπποκράτους «διαρροές» από συνεργάτες του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά με ιδιαιτέρως απαξιωτικό περιεχόμενο, όπως σημειώνουν στελέχη της Ιπποκράτους. Σύμφωνα με τα σχόλια αυτά ο κ. Σαμαράς δεν επιθυμούσε να είναι υπό κηδεμονία, ότι έχει σχέδιο, θα το εφαρμόσει με συνέπεια και θα αναλάβει το βάρος των επιλογών του. Επίσης, σύμφωνα πάντα με τις διαρροές, ο πρωθυπουργός δεν σκοπεύει να καλέσει τους δύο άλλους αρχηγούς παρά μόνο έπειτα από τις συναντήσεις που θα έχει με τους κ.κ. Χέρμαν βαν Ρομπάι, Μάριο Ντράγκι αλλά και με την τρόικα. Απέδιδαν, δε, την αντίδραση του κ. Βενιζέλου στα εσωκομματικά προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει.

Αμέσως μόλις πληροφορήθηκαν τα παραπάνω στην Ιπποκράτους, η εκπρόσωπος Τύπου κυρία Φώφη Γεννηματά επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Σ. Κεδίκογλου, ο οποίος τη διαβεβαίωσε ότι οι διαρροές δεν προέρχονται από τον ίδιο και ότι θα διερευνούσε τι έχει συμβεί. Ο κ. Κεδίκογλου δεν επικοινώνησε ξανά με την κυρία Γεννηματά και έπειτα από αναμονή τριών ωρών, η Ιπποκράτους αντέδρασε με έντονο τρόπο. Στελέχη της επισημαίνουν ότι δεν είθισται να σχολιάζονται κατ΄αυτόν τον τρόπο από το Μέγαρο Μαξίμου συνεντεύξεις πολιτικών αρχηγών και μάλιστα κόμματος που στηρίζει την κυβέρνηση. «Δεν μπορεί αυτή να είναι η βάση της κυβερνητικής συνεργασίας», έλεγαν.

Αναλυτικά, οι επισημάνσεις που κάνει το ΠαΣοΚ είναι οι ακόλουθες:
1. Η κυβέρνηση δεν είναι μονοκομματική και ως κυβέρνηση συνεργασίας, στηρίζεται στην κοινοβουλευτική εμπιστοσύνη τριών κομμάτων.

2. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των τριών κομμάτων είναι που σηκώνει το πολιτικό βάρος για την πορεία της χώρας. Αν κάποιοι συνεργάτες του κ. Σαμαρά πιστεύουν ότι «όλο το πολιτικό βάρος το αναλαμβάνει ο Πρωθυπουργός», κάνουν πολύ μεγάλο λάθος και αγνοούν βασικούς δημοκρατικούς και κοινοβουλευτικούς κανόνες, καθώς και αυτό που συμβαίνει στην κοινωνία. Αντί οι κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου να επιδιώκουν να «στενέψει» ο κύκλος αυτών που κουβαλούν το βάρος, θα έπρεπε να επιδιώκουν τη διεύρυνσή του σε εθνική βάση με μία συνεχή πρόσκληση εθνικής συνευθύνης και προς την αντιπολίτευση.

3. Είναι αφελείς όποιοι προσδοκούν άμεσα πολιτικά οφέλη που νομίζουν ότι θα τα κεφαλαιοποιήσει η ΝΔ. Η πορεία της χώρας θα είναι δύσκολη και χρειάζεται διορατικότητα και στρατηγικός σχεδιασμός για να πετύχουμε τους εθνικούς μας στόχους. Θυμίζουμε ότι αρχική πρόταση του ΠΑΣΟΚ ήταν να τεθεί ευθύς εξαρχής το ζήτημα της παράτασης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, κάτι που προβλέπεται ρητά στη δανειακή σύμβαση σε περίπτωση βαθύτερης ύφεσης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσε η δημοσιονομική προσαρμογή να γίνει πιο φιλική για την ανάπτυξη και τον πολίτη με το άπλωμα των μέτρων σε τέσσερα χρόνια (2013-2016). Το ΠΑΣΟΚ σεβάστηκε την επιλογή του Πρωθυπουργού να αποφασιστεί πρώτα ο πλήρης κατάλογος των μέτρων και μετά να τεθεί το ζήτημα της παράτασης. Αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνεί.

4. Η συνεργασία του κ. Σαμαρά με τους αρχηγούς των δύο άλλων κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση δεν συνιστά «κηδεμονία», αλλά δημοκρατική υποχρέωση και εγγύηση για τη διασφάλιση της ενότητας και της προοπτικής της κυβέρνησης, καθώς και επίδειξη σεβασμού προς τη Βουλή και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες λειτουργούν κυβερνήσεις συνεργασίας που προϋποθέτουν μια διαφορετική κουλτούρα από αυτήν που απηχούν οι «κύκλοι του Μαξίμου».

5. Αυτό που έχουν ζητήσει κατ’ επανάληψη ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Κουβέλης από τον κ. Σαμαρά είναι να γίνονται συναντήσεις ακριβώς στρατηγικού χαρακτήρα, γιατί έως τώρα οι συναντήσεις που έχουν γίνει ήταν διαχειριστικού και αποσπασματικού χαρακτήρα με ευθύνη του Πρωθυπουργού, είτε για τα μέτρα, είτε για τα ναυπηγεία, είτε για τις ιδιωτικοποιήσεις. Αυτό όμως που πρέπει να συζητηθεί και κυρίως να τηρηθεί είναι το γενικό στρατηγικό πλαίσιο.

6. Εάν οι «κύκλοι του Μαξίμου» θεωρούν ότι ενισχύεται η εικόνα του Πρωθυπουργού, στηρίζεται η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της χώρας με το να μην πραγματοποιηθεί η συνάντηση των τριών αρχηγών, ώστε να υπάρξει συντονισμός ενεργειών και θέσεων, πριν το νέο κύκλο συναντήσεων με την τρόικα και πριν το άτυπο Eurogroup της 14/9 στη Λευκωσία, όπου πρέπει να παρουσιαστεί ο κατάλογος των μέτρων, κάνουν οφθαλμοφανές λάθος, το οποίο βλάπτει την κυβέρνηση και τη χώρα και όχι το ΠΑΣΟΚ.

7. Είναι ανεξήγητο το γεγονός ότι παρότι έχουν περάσει δυόμισι μήνες από τον σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας δεν συγκροτήθηκε και δεν λειτούργησε η Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης (Εθνική Επιτροπή Οικονομικού Στρατηγικού Σχεδιασμού), παρότι είχε συμφωνηθεί ως βασικό στοιχείο της προγραμματικής σύγκλισης των τριών κομμάτων.

8. Είναι απορίας άξιο γιατί δείχνουν νευρικότητα οι «κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου» σε σχέση με τη σύνθεση της κυβέρνησης. Η σύνθεση της κυβέρνησης είναι δεδομένη. Θα μπορούσαν να έχουν αξιώσει τα άλλα κόμματα να μην είναι ο κ. Σαμαράς Πρωθυπουργός, αλλά τον αποδέχτηκαν στη θέση αυτή, κάτι που δεν είχε κάνει ο ίδιος το Νοέμβριο του 2011. Συνιστά το λιγότερο πρόκληση να θέτουν τέτοιο θέμα οι «κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου». Ας κάνουν τη δουλειά τους. Ας δώσουν ρυθμό και αποτελεσματικότητα στην Κυβέρνηση και στη Βουλή.

9. Ο Πρωθυπουργός έχει την ευθύνη, αλλά και το προφανές συμφέρον, να διατηρήσει το επίπεδο και το κλίμα συνεργασίας με τα άλλα δύο κόμματα, γιατί αυτό αφορά την κυβέρνηση της οποίας προΐσταται. Είναι συνεπώς πολύ μεγάλο λάθος να κινούνται οι «κύκλοι του Μαξίμου» έτσι σε επικοινωνιακό επίπεδο, διότι με αυτόν τον τρόπο αδικούν την ίδια την κυβέρνηση και δεν βοηθούν την αποτελεσματική διαπραγμάτευση της χώρας με τους διεθνείς εταίρους της.

10. To ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι σε αυτή την συγκυρία περισσότερο από ποτέ η χώρα έχει ανάγκη από μια σταθερή κυβέρνηση συνεργασίας. Είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει την κυβερνητική και την πολιτική σταθερότητα γιατί είναι μαθημένο να αναλαμβάνει ευθύνες με μόνο κριτήριο το εθνικό συμφέρον. Αυτό περιμένει και από την Νέα Δημοκρατία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk