Κατεβάζουν ρολά οι δήμοι της χώρας την Τετάρτη και την Πέμπτη

Αποφασισμένοι για δυναμικούς αγώνες εμφανίζονται οι δήμαρχοι της χώρας, διαμαρτυρόμενοι για τη δεινή κατάσταση που έχουν περιέλθει οι ΟΤΑ. Οι Δήμοι Αττικής θα κατεβάσουν ρολά την Τετάρτη και την Πέμπτη, ενώ την Τετάρτη θα γίνει και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών με συμμετοχή και απορριμματοφόρων.

Αποφασισμένοι για δυναμικούς αγώνες εμφανίζονται οι δήμαρχοι της χώρας, διαμαρτυρόμενοι για τη δεινή κατάσταση που έχουν περιέλθει οι ΟΤΑ. Οι Δήμοι Αττικής θα κατεβάσουν ρολά την Τετάρτη και την Πέμπτη, ενώ την Τετάρτη θα γίνει και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών με συμμετοχή και απορριμματοφόρων.

Σήμερα, Τρίτη, το ΔΣ της ΚΕΔΕ θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

Για δραματικές και επώδυνες περικοπές, που οδηγούν τους δήμους με μαθηματική ακρίβεια σε οικονομική κατάρρευση, σε στάση πληρωμών των εργαζομένων και αναστολή των υπηρεσιών, μιλά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κ. Ασκούνης, ενόψει και του συνεδρίου της στις 30 Αυγούστου, οπότε θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τις κινητοποιήσεις.

Σχολιάζοντας δε την πρόθεση των δήμων να κατεβάσουν ρολά λέει ότι «όλες οι προτάσεις είναι στο τραπέζι, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά».

Ήδη οι δήμαρχοι που συμμετείχαν στη γενική συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) αποφάσισαν οι Δήμοι Αττικής για αρχή να παραμείνουν κλειστοί 29 και 30 Αυγούστου, δεδομένου ότι στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ στις 30 Αυγούστου θα προταθεί κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Ακόμη στη συνέλευση της ΠΕΔΑ αποφάσισε τη πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας την Τετάρτη 29 Αυγούστου στο υπουργείο Εσωτερικών, με τη συμμετοχή των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση, των φορέων των προγραμμάτων κοινωνικής μέριμνας όπως Βοήθεια στο Σπίτι κλπ., την κάθοδο των απορριμματοφόρων οχημάτων στη συγκέντρωση και τη συμμετοχή του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού κατοίκων.

Επιπλέον δρομολογείται η σύνταξη ενημερωτικής ανακοίνωσης και άλλων ενημερωτικών υλικών. Το κείμενο της ανακοίνωσης θα σταλεί άμεσα στους Δήμους για εκτύπωση και διανομή στους κατοίκους.

Φυσικά η πρόταση της ΠΕΔΑ στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ θα είναι η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Σημειώνεται ότι τριήμερο κλείσιμο των Δήμων πρότεινε την Τετάρτη και η ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας όπως και οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Κ. Ασκούνης: «Ολα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά»

«Όλες οι προτάσεις είναι στο τραπέζι, όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά»,
είπε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) κ. Κώστας Ασκούνης για τις αποφάσεις των δημάρχων να κλείσουν τους δήμους, να πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και να παραδώσουν ακόμη και τα κλειδιά των δημαρχείων, διαμαρτυρόμενοι για τη δεινή οικονομική κατάσταση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Ασκούνης, μιλώντας στη γενική συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Αττικής, στις 22 Αυγούστου, η οποία έγινε στο πλαίσιο των γενικών συνελεύσεων που πραγματοποιούν οι Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων της χώρας ενόψει του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, επισήμανε ότι η μηνιαία επιχορήγηση των δήμων το 2011 ανέρχονταν στα 168 εκατ. ευρώ, τον Ιούνιο του 2012 μειώθηκαν στα 135 εκ. ευρώ και τώρα με τις νέες περικοπές ανέρχεται στα 96 εκατ. ευρώ, με ανοικτό το ενδεχόμενο να φτάσει τους επόμενους μήνες τα 72 εκατ. ευρώ.

«Πρόκειται για δραματική και επώδυνη περικοπή», είπε ο κ. Ασκούνης «που οδηγεί τους δήμους με μαθηματική ακρίβεια σε οικονομική κατάρρευση, σε στάση πληρωμών των εργαζομένων, σε αναστολή υπηρεσιών».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι η Αυτοδιοίκηση πρέπει με κάθε τρόπο να αποτρέψει μια τέτοια προοπτική. «Η αντίδραση», σημείωσε, «δεν μπορεί να γίνει ξεχωριστά και μεμονωμένα από τον κάθε δήμο. Η αντίδραση πρέπει να είναι συλλογική και δυναμική. Να έχει πανελλαδικό χαρακτήρα».

Πρόβαλε δε ως πρώτη προτεραιότητα την ενημέρωση των πολιτών για τη δεινή κατάσταση των δήμων, ενώ σημείωσε ότι «οι αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των ΠΕΔ, είτε αυτές αφορούν στο κλείσιμο των δήμων, είτε σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, είτε στο ενδεχόμενο να παραδώσουν οι δήμαρχοι τα κλειδιά των δήμων, θα αποτελέσουν πυξίδα για τις αποφάσεις του συνεδρίου της ΚΕΔΕ».


«Δεν θέλουμε να μπούμε σε κανενός είδους παζάρι με την κυβέρνηση»,
τόνισε ο κ. Ασκούνης. «Δεν θα επιτρέψουμε όμως περικοπές που οδηγούν σε κλείσιμο υπηρεσιών που προσφέρουμε στους πολίτες. Η κατάρρευση της τοπικής αυτοδιοίκησης θα έχει μεγαλύτερες και πιο επώδυνες συνέπειες στην κοινωνία και τους πολίτες από τη μέχρι τούδε κατάρρευση του κεντρικού κράτους. Διάλυση των δήμων σημαίνει πλήρης αποδιάρθρωση του όποιου κοινωνικού ιστού έχει απομείνει όρθιος».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε και στις τεράστιες μειώσεις, ύψους 54%, όπως είπε, που έχουν γίνει στις αμοιβές των αιρετών, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το κόστος για το πολιτικό προσωπικό της Αυτοδιοίκησης της χώρας το 2010 ήταν 135 εκατ. ευρώ, το 2012 μειώθηκε στα 74 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2013 προβλέπεται περαιτέρω μείωση, στα 62 εκατ. ευρώ. Ζήτησε δε ίση μεταχείριση με το υπόλοιπο πολιτικό προσωπικό της χώρας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk