Η αποστολή των άοπλων παρατηρητών του ΟΗΕ στη Συρία θα παραμείνει στη χώρα για άλλες 30 ημέρες χωρίς να υπάρξει και άλλη παράταση αποφάσισε ομόφωνα την Παρασκευή το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η πρόταση που είχε κατατεθεί από τη Βρετανία προβλέπει παράταση 30 ημερών διευκρινίζοντας ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση παρά μόνο αν η Δαμασκός τηρήσει την υπόσχεσή της και αποσύρει τα βαρέα όπλα.

Νωρίτερα η Ρωσία απειλούσε με βέτο για την πρόταση παράτασης, το δεύτερο σε 24 σε ψήφισμα που αφορούσε την κατάσταση στη Συρία.

Η Μόσχα υποστήριζε σχέδιο του Πακιστάν για παράταση της αποστολής κατά 45 ημέρες άνευ άλλων όρων.

Η αποστολή, που βρίσκεται στη Συρία μετά από μακρές διαβουλεύσεις και ελιγμούς της Δαμασκού, είναι μέρος του ειρηνευτικού σχεδίου που υποστήριζαν από κοινού ο ΟΗΕ και ο Αραβικός Σύνδεσμος με διαμεσολαβητή τον Κόφι Άναν. Το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων τους είχε ανασταλεί στις 16 Ιουνίου λόγω του αυξημένου κινδύνου από την επιδείνωση της βίας στη Συρία.

Παρά το ότι από τις 12 Απριλίου θα έπρεπε να είχαν τερματιστεί όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, από εκείνη ακριβώς την φάση η εμφύλια σύγκρουση πέρασε σε ακόμα σκληρότερη φάση με πολλά περιστατικά σφαγών αμάχων και ανταρτών από το στρατό ή την πιστή στο καθεστώς πολιτοφυλακή και αιματηρές συγκρούσεις του Ελεύθερου Συριακού Στρατού των ανταρτών με τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Δεκάδες νεκροί την Παρασκευή

Τουλάχιστον 74 άνθρωποι, 59 άμαχοι και 15 αντάρτες, σκοτώθηκαν την Παρασκευή σε επεισόδια σε όλη τη Συρία.

Ούτε η νηστεία του Ραμαντάν που ξεκίνησε την Παρασκευή για τους εξεγερμένους (το Σάββατο για τις Αρχές) κατάφερε να μετριάσει την αδιάκριτη, εμφύλια βία: Στη Τζομπάρ, ανατολικό προάστιο της συριακής πρωτεύουσας, ο τελάλης που παραδοσιακά ξυπνά τους πιστούς τα ξημερώματα για να γευματίσουν δέχθηκε μια σφαίρα στο κεφάλι από άγνωστο δράστη.

Στη Δαμασκό ο στρατός έχει εξαπολύσει από την Πέμπτη αντεπίθεση για να ανακαταλάβει τις συνοικίες που έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους οι εξεγερμένοι. Σφοδρές μάχες καταγράφονται και στο Χαλέπι, για πρώτη φορά στους 16 μήνες της εξέγερσης: οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ κατά διαδηλωτών με άγνωστο αριθμό τραυματιών ή θυμάτων.

Νέο κύμα προσφυγιάς

Λόγω της κλιμάκωσης των συγκρούσεων, από την Πέμπτη τουλάχιστον 30.000 Σύροι εγκατέλειψαν τις εστίες τους, αναζητώντας καταφύγιο στο γειτονικό Λίβανο, ανέφερε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Χιλιάδες Σύροι διέσχισαν τα σύνορα με το Λίβανο, πολλοί περνούν προς την Τουρκία, την Ιορδανία και το Ιράκ, αλλά η πραγματική έξοδος είναι προς το Λίβανο, αναφέρει ο ΟΗΕ.

Η Ύπατη Αρμοστεία διευκρίνισε ακόμη ότι δεν είναι σε θέση να δώσει έναν ακριβή αριθμό για τους εκτοπισμένους εντός της Συρίας. Την περασμένη εβδομάδα υπολόγιζε τους εκτοπισμένους στο ένα εκατομμύριο, κατά προσέγγιση.