Σφοδροί βομβαρδισμοί ακούγονταν επί έξι ώρες, αργά το βράδυ του Σαββάτου, σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από το Χαλέπι, στη βόρεια Συρία, όπως ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου από την περιοχή.

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο των ανταρτών που ήταν σε επαφή με τους αντάρτες, οι δυνάμεις του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, σφυροκοπούσαν, από το Ουμ Ασούγρα, τις γειτονικές κοινότητες Αλτζινέχ, Ιμπίν και Ζαρντάνα.

Οι εκρήξεις διαδέχονταν η μία την άλλη κάθε δύο με τρία λεπτά όλο το απόγευμα και το βράδυ, μέχρι τα μεσάνυχτα του Σαββάτου. Στη συνέχεια αραίωσαν, αλλά συνεχίζονταν κάθε 15 λεπτά περίπου.

Ο εκπρόσωπος των ανταρτών δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει τον αριθμό των θυμάτων όμως εκτίμησε ότι «δεδομένης της έντασης των εκρήξεων είναι σίγουρο ότι υπάρχουν νεκροί».

Το Σάββατο, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε όλη τη Συρία έχασαν τη ζωή τους 115 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 50 ήταν άμαχοι.

«Το καθεστώς Άσαντ έχει μεταφέρει χημικά όπλα στην πόλη Χομς»

Μία πολύ ανησυχητική πληροφορία μετέδωσε το Σάββατο το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News που, επικαλούμενο πληροφορίες της βρετανικής αντικατασκοπείας, ανέφερε ότι «το καθεστώς Άσαντ έχει μεταφέρει χημικά όπλα στην πόλη Χομς», γύρω απ την οποία οι εξεγερμένοι έχουν υπό τον έλεγχό τους εκτεταμένες περιοχές.

Παράλληλα η Wall Street Journal έγραψε την Παρασκευή ότι «έχουν μετακινηθεί από τις αποθήκες όπου φυλάσσονταν συριακά χημικά όπλα», όπως το τοξικό αέριο σαρίν, το κυάνιο και το αέριο της μουστάρδας.

Εν τω μεταξύ, σε μάχες κοντά στην τουρκική μεθόριο μεταξύ ανταρτών και στρατιωτών και Σαμπίχα, 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 15 τραυματίστηκαν από την πλευρά των εξεγερμένων, αναφέρει το AFP. Οι εξεγερμένοι σκότωσαν οκτώ στρατιώτες αλλά στην αντεπίθεση, που επακολούθησε είχαν απώλειες.

Οι συγκρούσεις έγιναν στην περιοχή μεταξύ των κουρδικών χωριών Ντιβάν και Ταλσαλούρ στην επαρχία Ιντλίμπ.

Οι αντάρτες δήλωσαν μάλιστα ότι ο Άσαντ εξοπλίζει τους Κούρδους με αυτόματα όπλα, παρέχοντας επίσης αεροπορική κάλυψη με πολεμικά ελικόπτερα.

Συγκρούσεις με τη συμμετοχή τεθωρακισμένων έγιναν και στην περιοχή της Ντεράα, όπως και στο Χαλέπι ενώ στη Χάμα ανατινάχτηκε παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα και σκότωσε έναν αστυνομικό, ένα 13χρονο αγόρι και δύο γυναίκες.

Αντάρτες και όχι άμαχοι ο στόχος της σφαγής στη Συρία, λέει ο ΟΗΕ

Η κυβερνητική επίθεση στο συριακό χωριό Τρέμσιχ είχε ως στόχο κυρίως σπίτια ακτιβιστών και ανταρτών, ανακοίνωσε η αποστολή του ΟΗΕ στη χώρα. Τόνισε ότι στην επίθεση χρησιμοποιήθηκε βαρύς οπλισμός, όπως όλμοι.

Η ανακοίνωση ήρθε μετά από την επίσκεψη των παρατηρητών του ΟΗΕ στο χωριό, όπου περίπου 200 άτομα σκοτώθηκαν.

Η εξέλιξη αυτή φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με ισχυρισμούς που ανέφεραν ότι ο απολογισμός ανάμεσα στους πολίτες είναι βαρύς.

Αντιθέτως, τα πρώτα ευρήματα συμφωνούν με την κυβέρνηση της Συρίας ότι στόχος των επιθέσεων ήταν κρησφύγετα ανταρτών.

«Η επίθεση στο Τρέμσιχ είχε ως στόχο συγκεκριμένες ομάδες και σπίτια, τα περισσότερα λιποτακτών και ακτιβιστών» ανέφερε η εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Σούζαν Γκόσεχ.

«Κηλίδες αίματος ή, σε άλλες περιπτώσεις, πολύ αίμα είδαμε σε πολλά δωμάτια, ακόμα και στους υποδοχείς για τις ηλεκτρικές συσκευές στο εσωτερικό των κατοικιών» ανέφεραν οι παρατηρητές του ΟΗΕ μιλώντας στον ανταποκριτή, στην ίδια περιοχή, του Γαλλικού πρακτορείου.

Πρόσθεσαν ότι ο αριθμός των νεκρών δεν είναι ξεκάθαρος και ότι οι παρατηρητές θα επιστρέψουν την Κυριακή στο χωριό.

Η επίθεση και οι πληροφορίες για δεκάδες νεκρούς πολίτες είχαν προκαλέσει την έντονη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας.