Εχουν περάσει δεκατρία χρόνια: ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος πρότεινε τότε στο αθηναϊκό κοινό από τη σκηνή του θεάτρου Ροές το έργο του Τζεφ Μπάρον «Κάθε Πέμπτη, κύριε Γκριν», σε δική του σκηνοθεσία.
***
Η παράσταση γνώρισε μεγάλη επιτυχία…
***
Ενα τρυφερό, ανθρώπινο έργο για τη μοναξιά και τις ανθρώπινες σχέσεις, όπου ένας απομονωμένος γέρος δέχεται κάθε Πέμπτη την αναγκαστική επίσκεψη ενός νεαρού άνδρα, ο οποίος τον είχε χτυπήσει ελαφρά με το αυτοκίνητο.
***
Μέσα από τις τακτικές επισκέψεις αναδεικνύονται οι συγκρούσεις των δύο ανδρών κι έτσι παρακολουθούμε αυτή την αμφίδρομη σχέση, μια σχέση δύσκολη, που τους δένει κυρίως μέσα από τα προβλήματα που μοιράζονται, ενώ το έργο δεν στερείται χιούμορ.
***
Κάθε Πέμπτη λοιπόν πραγματοποιείται αυτή η υποχρεωτική επίσκεψη στον κύριο Γκριν…
***
Παρτενέρ του Γιώργου Μιχαλακόπουλου ήταν τότε ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, ενώ ο Ιλάι Γουάλας που είχε έρθει στην Αθήνα – από όπου και η φωτογραφία – το είχε παίξει στο θέατρο με τον Ανδρέα Μανωλικάκη.
***
Δεκατρία χρόνια μετά ο 30χρονος σήμερα Τάσος Ιορδανίδης, αν και δεν είχε δει την παράσταση, ήξερε για αυτήν και θέλησε να την επαναφέρει, κρατώντας ο ίδιος τον ρόλο του νεαρού Γκάρντινερ και αφήνοντας τόσο τον ρόλο του κυρίου Γκριν όσο και του σκηνοθέτη στον Γιώργο Μιχαλακόπουλο.
***
Οι δυο τους γνωρίστηκαν χωρίς να έχουν συνεργαστεί, λόγω συστέγασης στο θέατρο Αλμα.
***
Ο Τάσος Ιορδανίδης μόλις ανέλαβε τη σκηνή του Ανεσις αιφνιδίασε τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο με την πρότασή του.
***
Αν και δυσκολεύτηκε να τον πείσει, τελικά τα κατάφερε.
***
Η μετάφραση είναι του Ερρίκου Μπελιέ, τα σκηνικά ετοιμάζει ο Απόστολος Βέττας και τους φωτισμούς ο Νίκος Καβουκίδης – σταθεροί συνεργάτες και φίλοι του Γ. Μιχαλακόπουλου.
***
Πιθανώς ο Τζεφ Μπάρον να έρθει να δει παραστάσεις…
***
«Ενας πατέρας είναι πάντα χρήσιμος» γράφει ο Στέφανο Πιραντέλο για τον πάτερα του, Λουίτζι Πιραντέλο, στο βιβλίο που μόλις εκδόθηκε από τον Καστανιώτη, στη σειρά Θέατρο και σε μετάφραση του Ανταίου Χρυσοστομίδη.
***
Θεωρείται το καλύτερο από τα θεατρικά του, ενώ έχει ως θέμα μια ανατροπή, καθώς ο γιος αναλαμβάνει τον ρόλο να γίνει ο πατέρας του πατέρα του – μετά τον θάνατο της μητέρας. Ως τη στιγμή που ο πατέρας εμφανίζεται με μια πολύ νεότερή του γυναίκα την οποία και θέλει να παντρευτεί.
***
«Η γιαγιά». Αυτό το έργο του Γιώργου Λαζαρίδη επέλεξαν να παίξουν τον χειμώνα επί σκηνής ο Θανάσης Τσαλταμπάσης και ο Νίκος Ορφανός, σε διασκευή και σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη.
***
Ο πρώτος παίζει τον ρόλο της γιαγιάς, ο δεύτερος του αλλοδαπού ληστή.
***
Πρόκειται για μια κωμωδία με κοινωνικό υπόβαθρο που θα ξεκινήσει τις παραστάσεις της από τη Θεσσαλονίκη (στο Αριστοτέλειο) και αναμένεται να κατεβεί στην Αθήνα στις αρχές του 2013.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ