Ρώμη: η υποβάθμιση της Ιταλίας είναι αδικαιολόγητη και παραπλανητική

Ρώμη και Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιδρούν στην απόφαση του οίκου Moody’s να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας. «Η απόφαση του οίκου εγείρει σοβαρά ερωτήματα» δήλωσε εκπρόσωπος του Όλι Ρεν

Ρώμη και Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιδρούν στην απόφαση του οίκου Moody’s να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας. «Η απόφαση του οίκου εγείρει σοβαρά ερωτήματα» δήλωσε εκπρόσωπος του Όλι Ρεν.

«H υποβάθμιση από μέρους του οίκου αξιολόγησης Moody’s ήταν ένα αρνητικό γεγονός, αλλά η αγορά μάς επιβράβευσε και η διάθεση κρατικών ομολόγων πήγε καλά», σημείωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι από το Άινταχο των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου συμμετέχει σε οικονομικό Φόρουμ.

«Είμαστε ενάρετοι και αντί να μας επιβραβεύουν, μας τιμωρούν» πρόσθεσε ο Μόντι σύμφωνα με τον Ιταλό επιχειρηματία Τζανφράνκο Τζόπας, που συμμετέχει στην συνάντηση.

«Η υποβάθμιση της Ιταλίας είναι αδικαιολόγητη και παραπλανητική διότι δεν λαμβάνει υπόψη την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μας» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της ιταλικής κυβέρνησης.

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε την Πέμπτη την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας κατά δύο βαθμίδες από Α3 σε Baa2, και διατήρησε τις αρνητικές προοπτικές, λόγω της κατάστασης στην ευρωζώνη και την «διάχυση» της κρίσης από την Ισπανία και την Ελλάδα.

Στη χρονική στιγμή που επέλεξε ο οίκος Moody’s να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας στάθηκε στις δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες ο Σάιμον Ο’ Κόνορ, εκπρόσωπος του επιτρόπου οικονομίας Όλι Ρεν, τονίζοντας ότι η απόφαση του οίκου εγείρει σοβαρά ερωτήματα.

Ο Σάιμον Ο’ Κόνορ εξέφρασε την ικανοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αποφασιστική δράση που έχει αναλάβει η ιταλική κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει δημοσιονομικά προβλήματα και μακροχρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες.

Μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι η Ιταλία έχει καταφέρει να βάλει το δημόσιο χρέος της σε καθοδική πορεία (ως ποσοστό του ΑΕΠ), έχει υιοθετήσει μέτρα για την περιστολή των δαπανών στο δημόσιο τομέα καθώς και μέτρα που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών της.

Υπενθύμισε, τέλος, ότι η Ιταλία δανείστηκε σήμερα, Παρασκευή, με μειωμένο επιτόκιο. Πράγματι οι επενδυτές έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για τα ιταλικά τριετή ομόλογα του δημοσίου (συνολικής αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ).

Η ζήτηση ξεπέρασε την προσφορά και το επιτόκιο περιορίσθηκε στο 4,65% έναντι του 5,30% του Ιουνίου.

Η διαφορά των επιτοκίων των δεκαετών ομολόγων του ιταλικού δημοσίου από τα αντίστοιχα γερμανικά, το λεγόμενο σπρεντ, παραμένει πάντως υψηλή, στις 480 μονάδες βάσης.

Πάσερα: η αγορά θα αναγνωρίσει την πρόοδο της Ιταλίας

«Η υποβάθμιση της Ιταλίας είναι αδικαιολόγητη και παραπλανητική διότι δεν λαμβάνει υπόψη την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μας» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της ιταλικής κυβέρνησης, Κοράντο Πάσερα, αντιδρώντας στην ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης Moody’s.

Για τον Πάσερα, «η υποβάθμιση στην οποία προχώρησε ο Moody’s δεν αναγνωρίζει την ουσιαστική προσπάθεια που καταβλήθηκε σε ό,τι αφορά την διαχείριση της δημόσιας οικονομίας».

«Πιστεύω, όμως, ότι από τις αγορές θα υπάρξει σταδιακά αναγνώριση, διότι θα συνεχίσουμε εντατικά την δουλειά μας όπως κάναμε μέχρι τώρα» συμπλήρωσε ο Πάσερα.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχάνων Ιταλίας, Τζόρτζιο Σκουίντσι, στήριξε έμμεσα το έργο της κυβέρνησης του Μάριο Μόντι, δηλώνοντας ότι «η Ιταλία και το βιομηχανικό της σύστημα είναι πιο ισχυρές από ό,τι προκύπτει από την κρίση του οίκου αξιολόγησης Moody’s».

Ο εκπρόσωπος του κόμματος Οίκος της Ελευθερίας στην Βουλή, Φαμπρίτσιο Τσικίτο, πρόσθεσε ότι «είναι πλέον σαφές ότι το πρόβλημα βρίσκεται στην Ευρώπη και όχι στην Ιταλία. Κάθε χώρα έχει την διαλεκτική της στην πολιτική, αλλά το πραγματικό πρόβλημα εστιάζεται στους μηχανισμούς του ευρώ».

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αντόνιο Ταγιάνι, στέλεχος της ιταλικής κεντροδεξιάς, θεωρεί ότι «η κρίση του Moody’s, πλέον, δεν πείθει» και ζητά «την δημιουργία, επιτέλους, ενός ευρωπαϊκού ανεξάρτητου οίκου αξιολόγησης».

Αναλυτές σημειώνουν πως «ο Μάριο Μόντι, ο οποίος μόλις έφτασε στην Αμερική για να πάρει μέρος σε οικονομική διάσκεψη με συμμετοχή γνωστών επιχειρηματιών όλου του πλανήτη, θα προσπαθήσει να πείσει για μια ακόμη φορά τους επενδυτές, για την αξιοπιστία και την ενάρετη πορεία της χώρας του».

Η διάσκεψη αυτή οργανώνεται στο Άινταχο των Ηνωμένων Πολιτειών. Μεταξύ όσων συμμετέχουν, ξεχωρίζουν τα ονόματα του συνιδρυτή και ιδιοκτήτη της εταιρίας λογισμικού Microsoft Μπιλ Γκέϊτς του Ρούπερτ Μέρντοκ, του πανίσχυρου ιδιοκτήτη ενός διεθνούς ομίλου μέσων ενημέρωσης, και του ιδρυτή του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk