Η ρωσική έκδοση της εγκυκλοπαίδειας Wikipedia παραμένει εκτός λειτουργίας την Τρίτη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για μια τροπολογία που θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να μπλοκάρει ορισμένους δικτυακούς τόπους.

Η επίμαχη τροπολογία υποτίθεται ότι σχεδιάστηκε με στόχο την προστασία των παιδιών στο Διαδίκτυο, και επιτρέπει στην κυβέρνηση να βάζει στη «μαύρη λίστα» δικτυακούς τόπους που προσφέρουν υλικό παιδικής πορνογραφίας, προωθούν την ιδέα της αυτοκτονίας ή δημοσιεύουν πληροφορίες για παράνομες ουσίες.

Οι επικριτές του σχεδίου υποστηρίζουν ότι οι διατάξεις δεν είναι αρκετά σαφείς και θα επέτρεπαν στην κυβέρνηση να απαγορεύει διαδικτυακό περιεχόμενο με αυθαίρετα κριτήρια.

Κατά της τροπολογίας τάχθηκε και το Συμβούλιο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων που γνωμοδοτεί στον πρόεδρο Πούτιν.

Η νέα τροπολογία έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την εσπευσμένη υπερψήφιση νόμου που προβλέπει αυστηρά πρόστιμα για τους διαδηλωτές, και μόλις λίγες ημέρες μετά το νόμο που βαφτίζει «ξένους παράγοντες» τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που λαμβάνουν χρηματοδότηση από το εξωτερικό.

Με ανακοίνωση που φιλοξενεί στην κεντρική σελίδα της, ηρωσική Wikipedia υποστηρίζει ότι η νέα τροπολογία στο νόμο για την πληροφορία θα επέτρεπε δυνητικά στην κυβέρνηση να μπλοκάρει την πρόσβαση και στην ίδια την εγκυκλοπαίδεια.

«Σήμερα η κοινότητα της Wikipedia διαμαρτύρεται κατά της επιβολής λογοκρισίας» γράφει μεταξύ άλλων το μήνυμα.

Άλλοι, όμως, θεωρούν ότι η επίμαχη τροπολογία δεν ανοίγει πραγματικά το δρόμο για διαδικτυακή λογοκρισία, αλλά κατατέθηκε προκειμένου να βολιδοσκοπηθεί η αντίδραση του ρωσικού κοινού.