Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας αναμένεται να κρίνει σήμερα Δευτέρα την τύχη του προέδρου Τραϊάν Μπασέσκου, αποφασίζοντας εάν οι αντίπαλοί του, που βρίσκονται στην κυβέρνηση, μπορούν να αλλάξουν ή όχι τους κανόνες για τη διεξαγωγή ενός λαϊκού δημοψηφίσματος με το ερώτημα της αποπομπής του που θα λάβει χώρα στις 29 Ιουλίου.

Το κυβερνών κόμμα, η Κοινωνική Φιλελεύθερη Ενωση (USL) του πρωθυπουργού Βίκτορ Πόντα, θέλει να αλλάξει το ποσοστό που απαιτείται για την οριστική αποπομπή του Μπασέσκου από τον προεδρικό θώκο, μειώνοντάς το από την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος στην πλειοψηφία των εγκύρων ψηφοδελτίων, κάτι που ενδέχεται να κρίνει το τελικό αποτέλεσμα.

«Το δικαστήριο θα συνεδριάσει σήμερα από τις 14:00 [σσ: τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας], για να συζητήσει τον νόμο για το Συνταγματικό Δικαστήριο, τη διαδικασία αποπομπής του προέδρου (και) τον νόμο για τα δημοψηφίσματα»,
δήλωσε η δικαστική αξιωματούχος Νταϊάνα Αντον προσθέτοντας πως «αναμένουμε (σσ: να ληφθεί) απόφαση σήμερα (σσ: Δευτέρα)».
Το κυβερνών κόμμα έθεσε την Παρασκευή, με ψήφους 256-114, σε διαθεσιμότητα τον πρόεδρο, με την κατηγορία ότι υπερέβη τις εξουσίες του. Συγκεκριμένα, ο Πόντα κατηγορεί τον Μπασέσκου ότι καταπατά την εξουσία του πρωθυπουργού, παραβιάζει τα δικαιώματα των πολιτών, επιχειρεί να ασκήσει πιέσεις στη δικαστική εξουσία και προσπαθεί να διαλύσει το Σύνταγμα. Από την πλευρά του, ο ρουμάνος πρόεδρος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέλει να τορπιλίσει τις προσπάθειές του για εξυγίανση της Δικαιοσύνης και να εκτρέψει την προσοχή από τις εναντίον του κατηγορίες για ακαδημαϊκή λογοκλοπή στην υποβολή της διδακτορικής του διατριβής.
Η διένεξη ανάμεσα στην κεντροαριστερή συμμαχία του Πόντα και τον δεξιό αντίπαλό του Μπασέσκου έχει προκαλέσει ανησυχίες από μέρους της Γερμανίας, των ΗΠΑ και της ΕΕ, που καλούν να γίνει σεβαστό το κράτος δικαίου και το Σύνταγμα στη δεύτερη φτωχότερη χώρα της Ενωσης, η οποία βρίσκεται σε οικονομική ύφεση και σε πρόγραμμα δανεισμού από το ΔΝΤ.