Τριάντα χρόνια μετά την ήττα των δυνάμεων της Αργεντινής από τις δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου για την κυριαρχία επί των νησιών Φόκλαντ (Μαλβίνες για τους Αργεντινούς) στο νότιο Ατλαντικό, η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες Κίρτσνερ δήλωσε ότι τα νησιά ανήκουν στη χώρα της και ζήτησε από τον ΟΗΕ να στηρίξει επισήμως τη θέση αυτή.

Μιλώντας στην σχετικά άγνωστη Επιτροπή Αποαποικιοποίησης των Ηνωμένων Εθνών ( είναι η πρώτη αρχηγός κράτους που απευθύνεται στην εν λόγω επιτροπή ) η πρόεδρος Φερνάντες ζήτησε να ξεκινήσουν συνομιλίες με τη Βρετανία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ – κάτι που το Λονδίνο σταθερά αρνείται.

Οι αργεντίνικες ένοπλες δυνάμεις εισέβαλαν στα νησιά στις 2 Απριλίου 1982. Εγκατέστησαν φρουρά η οποία τελικά παραδόθηκε μετά από αιματηρές μάχες στους Βρετανούς στις 14 Ιουνίου της ίδιας χρονιάς.

Φέτος, με αφορμή την στρογγυλή επέτειο (30 χρόνια) η Φερνάντες έφερε μαζί της στη Νέα Υόρκη πολυμελή αντιπροσωπεία αποτελούμενη από δεκάδες Αργεντινούς.

«Λυπάμαι πολύ που οι Αργεντινοί, προφανώς αποκλειστικά για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους, ύψωσαν τους τόνους της ρητορικής τους και χρησιμοποιούν κάθε ευκαιρία για να διεθνοποιήσουν το ζήτημα, να λάβουν υποστήριξη από τοπικούς διεθνείς οργανισμούς και να στήσουν ένα πανηγύρι στον ΟΗΕ» δήλωσε ο βρετανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη Λάιολ Γκραντ.

Οι περίπου 3.000 κάτοικοι των νησιών, στην συντριπτική τους πλειοψηφία βρετανοί υπήκοοι, ανακοίνωσαν ότι θα διοργανώσουν δημοψήφισμα εντός του 2013 προκειμένου να αποφασίσουν για το καθεστώς τους. Το Μπουένος Αιρες υποστηρίζει ότι δεν έχουν αυτό το δικαίωμα, εφόσον οι Μαλβίνες ήταν τμήμα της επικράτειας της Αργεντινής το οποίο οι Βρετανοί κατέκτησαν και προσάρτησαν δια των όπλων το 1832.

Κατά τον σχετικά σύντομο πόλεμο του 1982 είχαν σκοτωθεί 649 Αργεντινοί και 255 Βρετανοί στρατιωτικοί, καθώς και τρεις κάτοικοι. Το 2002, στην εικοστή επέτειο του πολέμου, οι δύο χώρες διοργάνωσαν κοινή τελετή στη μνήμη όλων των πεσόντων.