Το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας υποχρεώθηκε να δώσει στη δημοσιότητα μια λίστα με λέξεις-κλειδιά τις οποίες χρησιμοποιεί για να παρακολουθεί τις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης και άλλα online μέσα και να εντοπίζει πιθανές απειλές. Η λίστα περιλαμβάνει προφανείς επιλογές όπως «επίθεση», «τρομοκρατία» και «βρόμικη βόμβα», αλλά και αθώες λέξεις όπως «Μεξικό», «σύννεφο», «κύμα», «ομάδα» και.. «χοιρινό».

Η λίστα, η οποία χρησιμοποιείται για την αναγνώριση απειλών όπως η τρομοκρατία αλλά και οι επιδημίες και οι φυσικές καταστροφές, δημοσιοποιήθηκε από την οργάνωση για τα ψηφιακά δικαιώματα Electronics Frontier Foundation (EFF), η οποία απέκτησε το έγγραφο αξιοποιώντας τη νομοθεσία για την ελεύθερη πρόσβαση σε κυβερνητικές πληροφορίες. (Freedom of Information Act).

Οι λέξεις-κλειδιά περιλαμβάνονται σε έγγραφο του 2011 στο οποίο βασίζονται οι πράκτορες του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων προκειμένου να εντοπίζουν διαδικτυακές αναρτήσεις και δημοσιεύματα που «εκφράζονται με αρνητικό τρόπο» για υποθέσεις που αφορούν το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

Σε επιστολή του προς την υποεπιτροπή Αντιτρομοκρατίας και Πληροφοριών του Κογκρέσου, η EFF επικρίνει την κυβέρνηση για την «ευρεία, ασαφή και διφορούμενη» επιλογή λέξεων και φράσεων. Η λίστα, επισημαίνει η οργάνωση περιλαμβάνει αθώες λέξεις που δεν έχουν καμία σχέση με την αποστολή του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας και προστατεύονται από τις διατάξεις του Συντάγματος για την ελευθερία του λόγου.

Εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε αργότερα στη Huffington Post ότι οι επίμαχες λέξεις-κλειδιά είναι «η αφετηρία, και όχι το τελικό σημείο» για την αναγνώριση απειλών, και επέμεινε ότι το υπουργείο δεν αστυνομεύει το Διαδίκτυο για ενδείξεις εναντίωσης στην κυβέρνηση.

Ο εκπρόσωπος Μάθιου Τσάντλερ διαβεβαίωσε επίσης ότι το υπουργείο θα αναθεωρήσει και θα επικαιροποιήσει τη λίστα προκειμένου «να καταστήσει σαφείς και να μεταφέρει με ακρίβεια τις παραμέτρους και τους στόχους του προγράμματος».

Διαβάστε τη λίστα με τις λέξεις-κλειδιά