«Διμερή» συνεργασία της Κοινωνικής Συμφωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, «εάν αυτή είναι εφικτή», εισηγήθηκε η πρόεδρος του κόμματος κυρία Λούκα Κατσέλη στην κεντρική τοποθέτησή της στην 1η πανελλαδική συνάντηση στελεχών της Κοινωνικής Συμφωνίας σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με θέμα την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και τη συζήτηση για τη θέση του κόμματος εν όψει της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης.

Σε κάθε περίπτωση, η όποια απόφαση για την πορεία του κόμματος θα ληφθεί το προσεχές διάστημα και αφού τοποθετηθούν τα ιδρυτικά μέλη και τα στελέχη του.

Ειδικότερα, η κυρία Κατσέλη είπε ότι η Κοινωνική Συμφωνία τάσσεται ανεπιφύλακτα στον «προοδευτικό, αριστερό πόλο», απευθύνοντας κάλεσμα συνεργασίας προς τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΔΗΜΑΡ, τους Οικολόγους Πράσινους, σε ανένταχτους και κοινωνικά δίκτυα.

Αναπτύσσοντας το σκεπτικό της έθεσε το ερώτημα αν η Κοινωνική Συμφωνία θα πρέπει να προχωρήσει σε αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές ή αν θα επιδιώξει συνεργασίες.

Ως προς την πρώτη προοπτική, υποστήριξε ότι βασικό μειονέκτημα είναι η πόλωση που θα υπάρξει και θα δυσκολέψει τα μικρά κόμματα.

Αναφορικά με την δεύτερη επιλογή, μίλησε για διμερή ή τριμερή συνεργασία με τα προαναφερθέντα κόμματα στη βάση μιας ελάχιστης συμφωνίας, ανέφερε ωστόσο ότι τόσο η ΔΗΜΑΡ όσο και οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν αποκλείσει μια τέτοια δυνατότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο η κυρία Κατσέλη έθεσε το ερώτημα αν η Κοινωνική Συμφωνία θα προχωρήσει σε διμερή συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον αυτή είναι εφικτή, ή απλώς θα στηρίξει τον «αριστερό πόλο», αλλά «θα μείνουμε εκλογικά αμέτοχοι».

«Το διακύβευμα των εκλογών είναι τέτοιο που δεν πρέπει να διστάσουμε να συνεργαστούμε» είπε, εισπράττοντας το χειροκρότημα των συμμετεχόντων.

«Να προτιμήσουμε την πολυμερή συνεργασία μετά τις εκλογές και όχι διμερή προεκλογικά» εισηγήθηκε από την πλευρά του ο κ. Χάρης Καστανίδης, εκφράζοντας τους προβληματισμούς του για το πώς η Κοινωνική Συμφωνία θα μπορούσε να διατηρήσει την πολιτική αυτονομία της που θέτει ως όρο και αφετέρου για το γεγονός ότι, για να δημιουργηθεί ο προοδευτικός, αριστερός πόλος, δεν αρκούν οι 30 ημέρες ως τις εκλογές.

«Μακάρι να γινόταν τώρα» συμπλήρωσε παραπέμποντας στην αδυναμία των κομμάτων της Αριστεράς να συνεννοηθούν μεταξύ τους.

Μιλώντας επί προσωπικού, όπως διευκρίνισε, ο κ. Καστανίδης είπε ότι θα στηρίξει τον «δημοκρατικό, προοδευτικό πόλο» και σημείωσε ότι για να το κάνει αυτό δεν έχει ανάγκη να γυρίσει σε άλλες πολιτικές στέγες, ώστε να εκλεγεί βουλευτής.

«Θα δώσω την ψήφο μου στην Αριστερά, αλλά χωρίς να γίνω γυρολόγος, θα μείνω απλώς πιστός στρατιώτης της Κοινωνικής Συμφωνίας» κατέληξε.