Στα χαρτιά έμειναν τα σχέδια του υπουργείου Περιβάλλοντος για περίπου 120 κατεδαφίσεις αυθαιρέτων το μήνα. Σύμφωνα με έκθεση της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος η οποία δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα, οι «Ράμπο» του ΥΠΕΚΑ είχαν από το 2010 εισηγηθεί την εκπόνηση ενός προκαθορισμένου σχεδίου κατεδαφίσεων με διάρκεια τουλάχιστον πενταετίας για την υλοποίηση των αμετάκλητων πράξεων κατεδάφισης σε όλη τη χώρα.

Ως βασική προτεραιότητα είχε τεθεί η απελευθέρωση ζωτικών κοινόχρηστων χώρων (αιγιαλός-παραλία, δάση, κλπ.) με παράλληλη σημειακή αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς (εντός του χώρου κατεδάφισης με επιβάρυνση του ιδιοκτήτη). Σε περιπτώσεις ομαδικών κατεδαφίσεων αυθαιρέτων οι επιθεωρητές του ΥΠΕΚΑ πρότειναν μικρά έργα και επεμβάσεις της ευρύτερης περιοχής με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο.

Ωστόσο, μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο (2012) έγιναν οι πρώτες κατεδαφίσεις έξι ακατοίκητων αυθαίρετων παραπηγμάτων στον αιγιαλό του Επιταλίου, στον Πύργο Ηλείας όταν με βάση την εισήγηση των επιθεωρητών θα έπρεπε να είχαν κατεδαφιστεί περί τις 2.500 χιλιάδες αυθαίρετα.

Να θυμίσουμε ότι για τα περίφημα αυθαίρετα νέας γενιάς της Μυκόνου η ίδια η Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυρία Μαργαρίτα Καραβασίλη, είχε επισημαίνει στις 9 Απριλίου στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου ότι «δεν μπορούν να υπάρξουν μαζικές κατεδαφίσεις»
.
Όπως είχε πει, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου δεν έχει ούτε τους πόρους αλλά ούτε και τα συνεργεία για να προχωρήσει στις κατεδαφίσεις. Μάλιστα η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος είχε τονίσει μεταξύ άλλων ότι «η κεντρική υπηρεσία είναι αποδυναμωμένη».