Το ΔΝΤ παγώνει τους μισθούς των εργαζομένων του

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υιοθέτησε χθες Πέμπτη ένα προϋπολογισμό λιτότητας που προβλέπει πάγωμα μισθών και μέτρα εξοικονόμησης χρημάτων, όπως το κλείσιμο του μόνιμου γραφείου του ΔΝΤ στην Αργεντινή. Το ΔΝΤ ανέφερε σε ανακοίνωση πως το διοικητικό συμβούλιό του ενέκρινε ένα προϋπολογισμό 997 εκατομμυρίων δολαρίων για το 2012-2013 (Μάιος – Απρίλιος), αυξημένο κατά 1,2% σε σχέση με τον προηγούμενο.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υιοθέτησε χθες Πέμπτη ένα προϋπολογισμό λιτότητας που προβλέπει πάγωμα μισθών και μέτρα εξοικονόμησης χρημάτων, όπως το κλείσιμο του μόνιμου γραφείου του ΔΝΤ στην Αργεντινή.

Το ΔΝΤ ανέφερε σε ανακοίνωση πως το διοικητικό συμβούλιό του ενέκρινε ένα προϋπολογισμό 997 εκατομμυρίων δολαρίων για το 2012-2013 (Μάιος – Απρίλιος), αυξημένο κατά 1,2% σε σχέση με τον προηγούμενο.


«Λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό, ο προϋπολογισμός δεν αλλάζει», επισήμανε το ΔΝΤ.

Το πιο αξιοσημείωτο γεγονός στον προϋπολογισμό αυτό είναι το πάγωμα των μισθολογικών δεικτών για τους εργαζομένους του ΔΝΤ. Η απόφαση αυτή ελήφθη το Μάρτιο από το διοικητικό συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν οι αντιπρόσωποι των χωρών μελών.

Σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στο Ταμείο, το θέμα έχει προκαλέσει κάποια δυσαρέσκεια μεταξύ του προσωπικού. «Οι μισθοί είναι σταθεροί εξαιτίας μιας μαθηματικής φόρμουλας, όμως σ’ αυτό τον οίκο των οικονομολόγων, πολλοί έχουν την εντύπωση πως πρόκειται για αδικία επειδή ο πληθωρισμός δεν είναι μηδενικός», δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο η πηγή αυτή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η πρόταση του προϋπολογισμού δείχνει επιπλέον τη σημαντική αύξηση του ατομικού φόρτου εργασίας τα τρία τελευταία χρόνια. Οι ώρες εργασίας υπερβαίνουν τα «φυσιολογικά ωράρια» κατά 12,7% στο σύνολο του προσωπικού και κατά 16,5% στις πιο εκτεθειμένες υπηρεσίες (διεύθυνση Ευρώπης, νομική υπηρεσία, εξωτερικές σχέσεις κλπ.). Επίσης οι εργαζόμενοι παίρνουν όλο και λιγότερη άδεια.

Το ΔΝΤ ανακοίνωσε διάφορα μέτρα για να μειώσει τα κόστη, όπως την κατάργηση τον Απρίλιο της μόνιμης αντιπροσωπείας του στο Μπουένος Άιρες, την αναστολή της εξαμηνιαίας περιφερειακής έκθεσης για τη συγκυρία στην Ευρώπη, δεδομένης της ποσότητας των κειμένων που είναι αφιερωμένα στα ευρωπαϊκά κράτη μέλη, ή ακόμη την κράτηση των αεροπορικών εισιτηρίων από νωρίτερα ώστε η τιμή τους να είναι μειωμένη.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk