Διεθνής Τύπος: Προβληματικός ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Ελλάδα

Η οργή των Ελλήνων που οφείλεται στην πολιτική της λιτότητας καταγράφηκε στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής με την ισχυρή μείωση του ποσοστού των δύο (πρώην) ισχυρών κομμάτων και τη μετακίνηση των ψηφοφόρων σε μικρότερα κόμματα, γράφει το Ρόιτερς, λίγη ώρα πριν από την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων, καταγράφοντας ακόμη την αδυναμία ΝΔ – ΠΑΣΟΚ να σχηματίσουν κυβέρνηση .

Το πρακτορείο επισημαίνει πως η Ελλάδα ήταν έτοιμη για το πολιτικό αδιέξοδο καθώς η τιμωρία των δύο «μεγάλων» ήταν κριτήριο επιλογής ψήφου.

Τα αποτελέσματα των εκλογών βυθίζουν τη χώρα σε νέα οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα, γράφει χαρακτηριστικά το γερμανικό πρακτορείο, ενώ το γαλλικό επισημαίνει πως μετά από τις εκλογές της Κυριακής είναι πολύ προβληματικός ο σχηματισμός κυβέρνησης.

Η εφημερίδα The Guardian έχει τίτλο «Οι Έλληνες ψηφοφόροι εκφράζουν το θυμό τους για την λιτότητα στην κάλπη» και αναφέρει ότι τα κόμματα που ψήφισαν τα μη δημοφιλή σκληρά μέτρα «τιμωρήθηκαν» από τους ψηφοφόρους στις εκλογές.

«Με την υπό ύφεση χώρα να οδηγείται βαθύτερα στη φτώχεια και στην απόγνωση, οι ψηφοφόροι στήριξαν κόμματα της Αριστεράς και της Δεξιάς που είχαν αντιταχθεί στις πολιτικές μείωσης του ελλείμματος που απαίτησαν οι διεθνείς πιστωτές» αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

Ο Guardian τονίζει ότι εφόσον κανένα κόμμα δεν έχει τη δυνατότητα να σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση, «ξεκινά μια περίοδος αβεβαιότητας, καθώς οι πολιτικοί αρχηγοί θα προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού».

«Τα ελληνικά κυβερνώντα κόμματα χάνουν την πλειοψηφία στις κάλπες» γράφει στην ιστοσελίδα του το BBC αναφερόμενο και αυτό στην οργή των ψηφοφόρων για τα σκληρά μέτρα λιτότητας, τονίζοντας ότι κάθε πολιτική αστάθεια μπορεί να προκαλέσει νέα ερωτηματικά για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

«Προέλαση των Νεοναζί στην Ελλάδα, ο Βενιζέλος καλεί σε εθνική ενότητα» είναι ο τίτλος της εφημερίδας Le Monde.

Η δυσκολία σχηματισμού κυβέρνησης από τα κόμματα που έχουν δεσμευτεί για την τήρηση του μνημονίου και ο επακόλουθος κίνδυνος για το πρόγραμμα στήριξης είναι κοινό σημείο στις πρώτες αναλύσεις του ελληνικού εκλογικού αποτελέσματος στο γερμανικό Τύπο -με τις περισσότερες να βλέπουν να κινδυνεύει ακόμη και η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.

Η Frankurter Allgemeine Zeitung διαβλέπει ένα αποτέλεσμα «χειρότερο από αυτό που προβλεπόταν, καταστροφικό για την Ελλάδα και την Ευρώπη».

«Μαζεύονται ξανά μαύρα σύννεφα πάνω από την Αθήνα» αναφέρει η ανάλυση, εκτιμώντας πως οι σημερινές εκλογές μπορεί να μην είναι οι τελευταίες και τονίζει ότι «είναι και πάλι ανοιχτό το θέμα της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη».

Ιταλικά μέσα ενημέρωσης

Στη διαπίστωση ότι «στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα αυτό που οι ψηφοφόροι θέλησαν να καταδικάσουν, είναι η πολιτική της λιτότητας», συγκλίνουν τα σχόλια των ιταλικών μέσων ενημέρωσης.

«Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε, αλλά μείωσε τα ποσοστά της κατά περισσότερο από ένα τρίτο, σε σχέση με τις εκλογές του 2009. Η κύρια είδηση, όμως, είναι η μεγάλη πτώση του ΠαΣοΚ, που έρχεται τρίτο, μετά το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ», τονίζει ο ανταποκριτής της εφημερίδας «Κοριέρε Ντέλα Σέρα», Αντόνιο Φεράρι.

Σύμφωνα με τον Φεράρι «η αλήθεια είναι απλή: κέρδισαν όλοι όσοι εναντιώνονται στο σχέδιο θυσιών που επιβάλλεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Οι αριθμοί δείχνουν ότι είναι πολύ δύσκολο, σχεδόν αδύνατο, να συσταθεί κυβέρνηση, διότι δεν είναι δυνατόν να αγνοηθεί το σκληρό μήνυμα της κάλπης».

«Το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών, είναι αδιάψευστο, η Ελλάδα είπε όχι στη λιτότητα» προσθέτει ο απεσταλμένος της εφημερίδας «Λα Ρεπούμπλικα» Έτορε Λιβίνι. «Τα κόμματα που τάσσονται κατά των περικοπών των τελευταίων ετών, κέρδισαν ποσοστό της τάξης του 65%. Τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα από το 1974 μέχρι σήμερα, από το 77% των ψήφων που είχαν εξασφαλίσει το 2009, περιορίζονται στο 35%», μεταδίδει ο Λιβίνι.

«Οι εκλογές αυτές, εξέφρασαν την απόρριψη του πολιτικού συστήματος από μέρους των ψηφοφόρων, ο κόσμος θέλει δουλειά και λίγη περισσότερη βεβαιότητα για το μέλλον του», διαπιστώνει ο Ντάριο Μαλτέζε, του τηλεοπτικού δικτύου Tg5, ιδιοκτησίας του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

«Τόσο ο ελληνικός, όσο και ο γαλλικός λαός, εκφράζουν τη θέληση μιας Ευρώπης που να μην είναι, πλέον, γερμανική», υπογραμμίζει, τέλος, ο διευθυντής της οικονομικής εφημερίδας «Ιλ Σόλε 24 ώρες», Ρομπέρτο Ναπολετάνο.

«Η πολιτική της δημοσιονομικής πειθαρχίας, πρέπει να πλαισιωθεί από τη δυνατότητα μεγάλων επενδύσεων. Επιβάλλεται να αυξηθούν οι δικαιοδοσίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα ευρωομόλογα να γίνουν πραγματικότητα και οι επιχειρηματίες ν’ αρχίσουν πληρώνονται από το όποιο δημόσιο τους αναθέτει εργολαβίες» τονίζει στην ανάλυσή του.

Ο Τύπος της Αυστραλίας

Εκτενής αναφορά στην εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα, γίνεται από το σύνολο των αυστραλιανών μέσων ενημέρωσης.

Καταγράφουν την «πρόθεση των Ελλήνων ψηφοφόρων να τιμωρήσουν τα δύο μεγάλα κόμματα για τα τελευταία χρόνια
αυστηρότατης δημοσιονομικής λιτότητας, επώδυνων περικοπών και βαθειάς οικονομικής ύφεσης
» μέσω της «επιλογής μικρότερων κομμάτων ακόμα και ακραίων θέσεων», ενώ προβλέπουν ότι «δύσκολη θα είναι η ανάδειξη συνεργασιών, ώστε να προκύψει τελικά η νέα κυβέρνηση».

Αναφέρουν δε, δηλώσεις Ελβετού υψηλόβαθμου στελέχους του τραπεζικού συστήματος ότι «η Αθήνα έχει δεσμευθεί να προχωρήσει σε επιπλέον περικοπές δημοσίων δαπανών τον προσεχή Ιούνιο. Σε αυτό το πλαίσιο, σίγουρα δεν μπορεί να θεωρεί ότι είναι σε θέση να προχωρήσει σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση. Κάτι τέτοιο θα προϋπέθετε έναν βαθμό ελευθερίας κινήσεων, κάτι που απλώς δεν υφίσταται για την περίπτωση της Ελλάδας».

Στο ίδιο μήκος κύματος, καταγράφουν τις «προειδοποιήσεις» του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε ότι «σε περίπτωση που η Ελλάδα αποκλίνει στο ελάχιστο από τις δεσμεύσεις της, τότε θα υποστεί τις συνέπειες. Η συμμετοχή
στην ΕΕ δεν είναι υποχρεωτική».

Με αυτά τα δεδομένα, οι ελληνικές βουλευτικές εκλογές θεωρούνται, κατά την άποψη των διεθνών αγορών, «μεγαλύτερης σημασίας από τις γαλλικές», ιδίως όταν οικονομικό στέλεχος της γερμανικής Berenberg Bank «προβλέπει πιθανότητα 40% να βγει η χώρα από την ευρωζώνη εντός του έτους, καθώς δύσκολα θα προκύψει σταθερή κυβέρνηση, πρόθυμη να εφαρμόσει επιπλέον μεταρρυθμίσεις και επώδυνες περικοπές». Αυτή η άποψη, σχολιάζουν τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης, «έχει μία βάση αν αξιολογήσουμε τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών, τα οποία διαψεύδουν τις προσδοκίες της ευρωζώνης για πιστή τήρηση του οικονομικού προγράμματος από την Ελλάδα».

Παράλληλα, ιδιαίτερου σχολιασμού τυγχάνει η επιβεβαίωση δια του αποτέλεσματος της «εισόδου του νεο-ναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή στο ελληνικό κοινοβούλιο, καθώς σε αυτές οι εκλογές οι ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες υπό το κράτος οργής για τη διαφθορά και την ατιμωρησία, φόβου για την αύξηση των μεταναστών και απελπισίας εξαιτίας της οικονομικής ανέχειας». Το σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα «πρόκειται να εισέλθει σε μια περίοδο έντονης οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής αστάθειας με απρόβλεπτα αποτέλεσματα στο βαθμό που η κρίση οδηγεί σε ακραίες επιλογές και κατευθύνσεις» υποστηρίζουν τα αυστραλιανά Μέσα.

Τέλος, υπογραμμίζουν ότι «τόσο έντονη ήταν η υφέρπουσα κοινωνική οργή, ώστε οι πολιτικοί αναγκάστηκαν να διατηρήσουν χαμηλό προφίλ στις προεκλογικές καμπάνιες τους».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk