Κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης στρέφεται εκ νέου ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, λέγοντας ότι συνιστούν εκβιασμό οι όροι των πολιτικών αλλαγών που θέτουν οι Βρυξέλλες και για τη χορήγηση δανείου προς τη χώρα από τους «27» και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Το να δημιουργήσουμε πολιτικές προϋποθέσεις, για παράδειγμα στο δικαστικό σύστημα, θα ισοδυναμούσε με εκβιασμό, γεγονός που είναι απαράδεκτο στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δήλωσε ο Ορμπάν στην εβδομαδιαία συνέντευξη που παραχωρεί στο δημόσιο ραδιόφωνο MR1.

«Το ΔΝΤ θέτει μόνο οικονομικούς όρους, όμως η ΕΕ φλερτάρει με την ιδέα να θέσει πολιτικές προϋποθέσεις» προσέθεσε, υπογραμμίζοντας ότι χώρες όπως το Πακιστάν, η Αίγυπτος ή ακόμη και η Λευκορωσία, έλαβαν πρόσφατα δάνεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στα τέλη Νοεμβρίου 2011, λόγω της ανόδου των επιτοκίων και της αποδυνάμωσης του εθνικού της νομίσματος, η Ουγγαρία ζήτησε δάνειο ύψους 10-15 δισεκατομμυρίων ευρώ από το ΔΝΤ και την ΕΕ.

Το δάνειο δεν της χορηγήθηκε επειδή στα τέλη του έτους έλαβε μια σειρά μέτρων που δεν συνάδουν με την «οικονομική ορθοδοξία» που ακολουθεί το ΔΝΤ, όπως για παράδειγμα επειδή ψήφισε ένα νόμο που περιορίζει την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας.

Η ΕΕ θέτει ως προϋπόθεση για να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας να τροποποιηθούν οι αμφιλεγόμενοι νόμοι. Ο Ορμπάν πρόκειται να συναντηθεί στις 23 Απριλίου στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για να συζητήσουν επί του θέματος.