• Αναζήτηση
 • Δικαίωμα αυτασφάλισης σε απολυόμενους ΔΕΚΟ και τραπεζών

  Το δικαίωμα αυτασφάλισης μέχρι την ημέρα της συνταξιοδότησης σε όσους εργαζόμενους των ΔΕΚΟ ή των τραπεζών χάσουν την εργασία τους δίνει η κυβέρνηση με τροπολογία της τελευταίας ώρας που κατέθεσε χθές το βράδυ στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης.

  ΤοΒΗΜΑ Team
  Το δικαίωμα αυτασφάλισης μέχρι την ημέρα της συνταξιοδότησης σε όσους εργαζόμενους των ΔΕΚΟ ή των τραπεζών χάσουν την εργασία τους δίνει η κυβέρνηση με τροπολογία της τελευταίας ώρας που κατέθεσε χθές το βράδυ στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης.

  Η κατάθεση της τροπολογίας που διευρύνει τη δυνατότητα ασφαλιστικής κάλυψης σε όλους τους εργαζομένων κρατικών και ιδιωτικών τραπεζών αλλά κυρίως των ΔΕΚΟ όπου οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι καλύπτονται από συμβάσεις «μονιμότητας», τροφοδότησε εκτιμήσεις ότι η κυβέρνηση σπεύδει να καλύψει το σοβαρό κενό που θα δημιουργηθεί στα ταμεία και την περίθαλψη των εργαζομένων στην περίπτωση εφαρμογής σχεδίων εξυγίανσης που θα οδηγήσοπυν σε μαζικές απολύσεις προσωπικού.

  Επίσης, τη δυνατότητα αυτασφάλισης προκειμένου να συμπληρώσουν τα χρόνια που χρειάζονται για να συνταξιοδοτηθούν, δίνει σε εργαζόμενους σε ΔΕΚΟ και κρατικού ενδιαφέροντος τράπεζες που πρόσφατα «έχασαν» (με το νέο Μνημόνιο) την ιδιότυπη μονιμότητα και τα Ταμεία τους έχουν ενταχθεί στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

  Η τροπολογία Κουτρουμάνη ψηφίστηκε χθες και προβλέπει ότι «ασφαλισμένοι σε φορείς ή κλάδους κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας που εντάχθηκαν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με τις διατάξεις των άρθρων 5 του ν. 3029/2002 και του άρθρου 1 του ν. 3655/2008 (δηλαδή ΗΣΑΠ, ΕΤΕ, ΑΤΕ, ΤτΕ, πρώην ΕΤΒΑ κ.α.) μπορούν σε περίπτωση διακοπής καθ΄οιονδήποτε τρόπο της υποχρεωτικής ασφάλισής τους να συνεχίσουν προαιρετικά την ασφάλισή τους στον ίδιο φορέα κύριας και επικουρικής ασφάλισης και στους ίδιους κλάδους πρόνοιας και ασθένειας υπό τις προϋποθέσεις του αρ. 41 του α.ν. 1846/1951 ως ισχύει».

  Οι ασφαλισμένοι που θα συνεχίζουν προαιρετικά την ασφάλισή τους, υποχρεούνται να καταβάλουν κάθε μήνα ολόκληρο το ποσό εισφορών εργοδότη και ασφαλισμένου με βάση υπολογισμού τις τακτικές αποδοχές του τελευταίου μήνα πριν από τη διακοπή της εργασιακής σχέσης.

  Ο χρόνος προαιρετικής ασφάλισης λογίζεται ως πραγματικός και θα συνυπολογίζεται τόσο για τη θεμελίωση δικαιώματος λήψης σύνταξης και εφάπαξ όσο και για προσαύξηση των αντίστοιχων παροχών.

  Κοινωνία
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Στη σκιά του ηφαιστείου… Η χρυσόξανθη πλεξούδα με τη χαρακτηριστική πορτοκαλί κορδέλα του Hermes στο κάτω μέρος μπλέχτηκε ξαφνικά στις… μεταξένιες ψηφίδες του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk