Η Ελλάδα έχει μια ευκαιρία να ξεπεράσει την κρίση μετά τη συμφωνία της ΕΕ και των ιδιωτών πιστωτών για την αναδιάρθρωση του χρέους της, αλλά της μένει ακόμη «πολύς δρόμος να διανύσει», δήλωσε το Σάββατο η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ σε συνέντευξή της στην τσεχική εφημερίδα Noviny Lidove.

«Η Ελλάδα έχει μακρύ δρόμο να διανύσει, αλλά διένυσε ήδη ένα μικρό τμήμα του» τόνισε η Μέρκελ στην εφημερίδα, πριν από την επίσκεψή της στην Πράγα στις 3 Απριλίου.

«Το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε αυστηρά μέτρα για τη μείωση του κατώτατου μισθού, ώστε η Ελλάδα να μπορεί να ανταγωνιστεί γειτονικές της χώρες, για παράδειγμα στον τουρισμό» επισήμανε.

«Πρόκειται για εξαιρετικά δύσκολες πολιτικές αποφάσεις τις οποίες εκτιμώ ιδιαίτερα. Θα αποφέρουν τους καρπούς τους με την πάροδο του χρόνου».

Η καγκελάριος Μέρκελ υπογράμμισε ότι μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη «θα είχε σοβαρές επιπτώσεις» συμπεριλαμβανομένων των συνεπειών ενός ντόμινο που θα προκαλούσε αβεβαιότητα και σε άλλες χώρες.

Η Μέρκελ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι δεν θα συζητήσει κατά την επίσκεψή της στην Πράγα για την απόφαση της Τσεχίας να μείνει εκτός τους ευρωπαϊκού συμφώνου δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Η Τσεχία και η Βρετανία είναι τα δύο μόνο μέλη της ΕΕ που μένουν εκτός του συμφώνου αυτού που έχει στόχο την ενίσχυση της κοινής δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Η Μέρκελ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Τσεχίας Πετρ Νέτσας την Τρίτη.

Για να εξηγήσει την άρνησή του να μετάσχει στο σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας, ο Νέτσας θα αναφέρει ότι το κείμενο δεν ορίζει σαφώς ένα μέγιστο όριο 60% του δημοσίου ελλείμματος.

Σύμφωνα με τον Νέτσας, οι σύνοδοι κορυφής των 27 χωρών μελών της ΕΕ δεν προσφέρουν τον απαραίτητο χώρο στα κράτη που χρησιμοποιούν τα εθνικά τους νομίσματα.

Στη συνέντευξή της η Μέρκελ υπογραμμίζει ότι η Τσεχία δεν θα μείνει «απομονωμένη» λόγω της απόφασής της. «Όπως όλες οι άλλες χώρες, η Τσεχία υλοποιεί ορισμένες μεταρρυθμίσεις. Δεν πιστεύω ότι η χώρα σας θέλει να μείνει στο περιθώριο» προσθέτει.