Μέρα με τη μέρα οι επιτελείς του ΠαΣοΚ και της Νέας Δημοκρατίας διαβλέπουν έντονα ότι οι διαρροές είναι εντονότατες και πρόκειται να αποτυπωθούν σε μεγάλο βαθμό στις εκλογές του Μαΐου. Γι’ αυτό και ετοιμάζουν πρόγραμμα συσπείρωσης και περιορισμού των διαρροών, που θα ενταθεί ιδίως τις ημέρες του Πάσχα και μετά, ώστε να περιοριστούν οι απώλειες, με στόχο την αυτοδυναμία.

Από πλευράς τρόικας θα υπάρξει έντονη πίεση στα δύο μεγάλα κόμματα να συνεργαστούν μετά τις εκλογές. Αν και δεν είναι ότι καλύτερο και κατά βάθος το απεχθάνονται οι ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων λόγω ιδεολογικής καταρράκωσης σε περίπτωση συνεργασίας, προτιμούν αυτό παρά την ψυχολογική πίεση των Ευρωπαίων. Δυστυχώς, η Ελλάδα θα είναι αιχμάλωτη των οικονομικών αμαρτιών της τελευταίας 20ετίας για την επόμενη 20ετία…

Εκτός του οικονομικού ελέγχου, είναι προφανές ότι θα υπόκειται και σε πολιτικό έλεγχο και φυσικά με κάθε κίνηση αντιπερισπασμού θα προσπαθούν να… «μας φέρουν στον ίσιο δρόμο». Το ζήτημα της κακής πολιτικής της Ευρωζώνης απέναντι στην Ελλάδα δεν ξεχνιέται και θα επανέλθει με αρνητικές συνέπειες για την ίδια την Ευρωζώνη. Αυτό που προσπαθούν να εφαρμόσουν οι Ευρωπαίοι στην Ελλάδα, στο τέλος θα αποβεί μοιραίο και βέβαια, δεν θα δώσει καμία λύση και στην ίδια την Ελλάδα, αφού υπέρμετρη φορολογία χωρίς ίχνος ανάπτυξης θα οδηγήσει εκ νέου σε δημοσιοοικονομικό εκτροχιασμό. Πολιτική και ιδεολογική σύγκλιση μεταξύ των κομμάτων δεν υπάρχει. Γιατί πολύ απλά τα κόμματα δεν έχουν ιδεολογίες. Κινούνται τυχοδιωκτικά για να αποσπάσουν ψήφους και ποντάρουν στο γεγονός ότι οι Έλληνες δεν είναι εκπαιδευμένοι πολιτικά. Γι’ αυτό και διαμορφώνονται κραυγαλέες διαστάσεις απόψεων και ιδεολογικών αντιθέσεων που βγάζουν μάτι ακόμη και στο ίδιο το κόμμα.

Το γεγονός ότι τα μεγάλα κόμματα έχουν καταστρέψει την ιδεολογία τους αλλά και την φερεγγυότητα τους πληρώνουν σήμερα με το να διαχέονται οι ψηφοφόροι «δεξιά και αριστερά». Γι’ αυτό το λόγο στη συγκεκριμένη προεκλογική περίοδο θα παρατηρηθεί η εξής τακτική από τα δύο μεγάλα κόμματα. Στην αρχή θα αρχίσουν οι εξαγγελίες για περικοπές φόρων και ανακούφιση των πολιτών από τα βάρη, κάτι που έχει ξεκινήσει ήδη η Νέα Δημοκρατία. Μετά θα αρχίσουν οι παρεμβάσεις για βελτίωση της καθημερινότητας. Αν δούνε ότι δεν αλλάζει η κατάσταση, τότε θα αρχίσει να δημιουργείται το ζήτημα που θα προέλθει από το εξωτερικό για την πορεία της Ελλάδας στην Ευρώπη. Χωρίς σταθερή κυβέρνηση που να συντάσσεται και να αποδέχεται τις Ευρωπαϊκές προοπτικές δεν θα παραμείνει εντός της Ευρωζώνης.

Και είναι ένα ζήτημα που θα θέσει λογικά η τρόικα πάρα πολύ απλά για να διασφαλίσει την αποπληρωμή όλων αυτών που έχουν δώσει ως σήμερα αλλά και να συνεχίσει να ελέγχει πολιτικά τη χώρα. Οι Έλληνες πολίτες έχοντας ακόμη θετικότατη εικόνα για την Ευρώπη και τη συμμετοχή της Ελλάδας σ’ αυτή θα δεχτεί το δίλημμα και θα συμφωνήσει ότι η θέση της Ελλάδας, παρά τις αντιξοότητες είναι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού η έλλειψη φερέγγυου συμμάχου από το βορρά κυρίως δημιουργεί σοβαρή ανασφάλεια στο μυαλό των Ελλήνων.

Μια κυβέρνηση που προσέγγισε διπλωματικά τη Ρωσία, αυτή του κ. Καραμανλή δεν βοηθήθηκε να κρατηθεί και να ασκήσει την πολιτική της, ενώ εγκαταλείφθηκε από τους συμμάχους της κόκκινης πλατείας και έχασε με 10 μονάδες τις εκλογές του 2009. Θα μπορούσε να στηρίξει τη χώρα σε μια δύσκολη στιγμή; Επίσης, τα νέα κόμματα που λένε όχι στο μνημόνιο θα πρέπει να στηρίξουν με ισχυρή επιχειρηματολογία την πολιτική τους την επόμενη μέρα της ανάληψης της εξουσίας και να μην ρίχνουν σκέτο τα πυροτεχνήματα του όχι.

Γιατί πάρα πολύ απλά θα κινδυνέψουν κάποια στιγμή να βρεθούν απέναντι στον κόσμο, ο οποίος περιμένει λύσεις. Γιατί και ο Ιωάννης Μεταξάς κάποτε είπε το ηρωϊκό όχι, όμως επί μια πενταετία νωρίτερα ετοίμαζε τη χώρα για πόλεμο διαμορφώνοντας στρατιωτικές υποδομές και μετά το όχι η Ελλάδα αντιμετώπισε με επιτυχία την πρόκληση, αποδεικνύοντας ιστορικά ότι ο Μεταξάς ήταν έτοιμος για το μεγάλο όχι.