Τα ισπανικά συνδικάτα εργαζομένων πραγματοποιούν την Πέμπτη γενική απεργία, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις που η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα βοηθήσουν στη μείωση της ανεργίας.

Προβλήματα αναμένεται να προκληθούν στις μετακινήσεις, καθώς η κινητοποίηση πλήττει τα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορείων, τρένων, καθώς και αεροπορικές πτήσεις).

Μικροένταση επικράτησε σε ορισμένες περιοχές τα ξημερώματα της Πέμπτης, κατά την έναρξη της απεργίας, που είναι η πρώτη μεγάλη κινητοποίηση από την ανάληψη των καθηκόντων από τον Μαριάνο Ραχόι.

Τα δύο μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα των εργαζομένων κάλεσαν σε απεργία κατά του νομοσχεδίου που διευκολύνει τις εταιρείες να απολύουν τους εργαζόμενους.

Πορείες διαμαρτυρίας πρόκειται να διοργανωθούν το απόγευμα της Πέμπτης σε πολλές περιοχές της χώρας.

Η Ισπανία έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας (23%) στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η κυβέρνηση προβλέπει ότι φέτος θα φθάσει σε ύψος-ρεκόρ ξεπερνώντας το 24,3%. Η χώρα μετρά σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου των ανέργων στην Ευρωζώνη, ενώ για τους νέους κάτω των 25, η ανεργία ανέρχεται στο 49%.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα μέτρα που θεσπίζει – όπως η μείωση της αποζημίωσης για την απόλυση στις 33 ημέρες εργασίας ανά έτος, από τις 45 σήμερα, για έως και 24 έτη εργασίας το μέγιστο – καθώς και η περιστολή στις αυξήσεις των μισθών που είναι συνδεδεμένοι με τον πληθωρισμό θα φέρουν ευελιξία στην ισπανική αγορά εργασίας.

Η κυβέρνηση Ραχόι θέλει να δείξει στις Βρυξέλλες ότι προωθεί με σοβαρότητα διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, παρά τις λαϊκές αντιδράσεις, για να διατηρήσει υπό έλεγχο το έλλειμμα στον προϋπολογισμό.

Ωστόσο, οι διαδηλωτές απαντούν ότι τα μέτρα κατεδαφίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Ο Ραχόι έχει δεσμευτεί να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το όριο της ΕΕ – 3% του ΑΕΠ – έως το 2013, ενώ προσπαθεί να πείσει τις αγορές ότι η Ισπανία δεν θα χρειαστεί μια δανειακή σύμβαση τύπου Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας. Ο φετινός στόχος για το έλλειμμα ανέρχεται στο 5,8% του ΑΕΠ.