Απέραντες αποικίες κοραλλιών στον βυθό του Κόλπου του Μεξικού έχουν καταστραφεί από την διαρροή τεράστιων ποσοτήτων πετρελαίου της εταιρείας BP μετά την έκρηξη της πλωτής εξέδρας άντλησης Deepwater Horizon στις 20 Απριλίου 2010.

Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία έδωσαν στη δημοσιότητα ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια «απολύτως καλυμμένα από πετρέλαιο» κοράλλια εντοπίζονται ακόμη και σε απόσταση 11 χιλομέτρων από την οπή άντλησης πετρελαίου στον βυθό, ενώ σε ακόμη μεγαλύτερη απόσταση άλλες αποικίες έχουν καλυφθεί από «ένα μίγμα πετρελαίου και οργανικής ύλης από τα ίδια τα κοράλλια».

«Η έρευνά μας δείχνει ότι πιθανότατα θα έχουν πληγεί και άλλες, πιο απομακρυσμένες, υποθαλάσσιες περιοχές. Τα κοράλλια είναι πολύ καλός δείκτης μόλυνσης, γιατί βρίσκονται σε σταθερό σημείο, ελκύουν ουσίες από τα γύρω νερά και προσφέρουν ένα περιβάλλον καταφυγίου, διατροφής και διαβίωσης σε άλλα είδη της θαλάσσιας ζωής», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, ο βιολόγος Τσαρλς Φίσερ.

Για την περισυλλογή δειγμάτων οι αμερικανοί επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα επανδρωμένο μίνι υποβρύχιο τύπου Alvin, παρόμοιο με αυτό που είχε χρησιμοποιηθεί το 1986 για να καταδυθούν ερευνητές στο ναυάγιο του «Τιτανικού» στον Βόρειο Ατλαντικό.

«Πολλά ερευνητικά κέντρα συνεχίζουν τις αναλύσεις τους. Πιστεύω ότι θα χρειαστεί ακόμη λίγος χρόνος ώστε να αντιληφθούμε το ακριβές μέγεθος της περιβαλλοντικής καταστροφής» τόνισε ο κ.Φίσερ.

Από την έκρηξη στην εξέδρα σκοτώθηκαν 11 εργαζόμενοι. Στον Κόλπο του Μεξικού εκτιμάται ότι διέρρευσε ποσότητα-ρεκόρ 4,9 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου.