Ηγέτες από πολλές χώρες ζήτησαν, στη διάρκεια Συνόδου Κορυφής για την Πυρηνική Ασφάλεια στη Σεούλ, πιο στενή συνεργασία για να αντιμετωπιστεί η απειλή της παγκόσμιας τρομοκρατίας.
Σύμφωνα με το σχέδιο του κειμένου της τελικής διακήρυξης της Συνόδου, οι 53 χώρες που συμμετέχουν σε αυτή θα απευθύνουν έκκληση για «ενισχυμένη διεθνή συνεργασία» κατά του κινδύνου της πυρηνικής τρομοκρατίας, λέγοντας ότι πρόκειται για μια από τις «μεγαλύτερες απειλές για την παγκόσμια ασφάλεια».
«Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η απειλή παραμένει» ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα.
Τόνισε ότι «υπάρχουν πολλοί κακόβουλοι άνθρωποι» που απειλούν να συγκεντρώσουν και να χρησιμοποιήσουν «τα επικίνδυνα αυτά» πυρηνικά υλικά, δήλωσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Δεν θα χρειάζονταν πολλά, μόνο μια χούφτα ή λίγο παραπάνω από αυτά τα υλικά για να σκοτώσει κανείς εκατοντάδες χιλιάδες αθώους πολίτες. Αυτό δεν αποτελεί μια υπερβολή, είναι η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Πρόσθεσε ότι η δράση είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ο Μπ.Ομπάμα τόνισε ότι η παγκόσμια ασφάλεια εξαρτάται από τα μέτρα που θα αποφασισθούν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, στην οποία συμμετέχουν αντιπροσωπείες από 53 χώρες.
Ο πρόεδρος της Νοτίου Κορέας, Λι Μιούνγκ-μπακ δήλωσε ότι η πυρηνική τρομοκρατία παραμένει μια «σημαντική απειλή».
Ο Κινέζος πρόεδρος, Χου Τζιντάο, κάλεσε τις χώρες που συμμετέχουν να συνεργαστούν για το θέμα.
Η Σύνοδος Κορυφής επικεντρώθηκε στην απόφαση της Βορείου Κορέας να εκτοξεύσει έναν πύραυλο μέσα στον Απρίλιο. Η Πιονγκγιάνγκ δηλώνει ότι ένας πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς θα μεταφέρει έναν δορυφόρο.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ αναφέρουν ότι οποιαδήποτε εκτόξευση θα αποτελεί παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ και θα συνιστά πυραυλική δοκιμή.
Οι εργασίες της συνόδου θα ολοκληρωθούν το βράδυ της Τρίτης.