Στην αποκάλυψη ότι πολίτες που έχουν θορυβηθεί από τους ελέγχους – οι οποίοι βρίσκονται σε εξέλιξη – για την παράνομη είσπραξη προνοιακών επιδομάτων προσέρχονται οι ίδιοι στο Δήμο Αθηναίων, ζητώντας να επιστρέψουν τα χρήματα, προχώρησε η αρμόδια αντιδήμαρχος Καλλιόπη Γιαννοπούλου, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Τρίτης.

Όπως είπε, η κ. Γιαννοπούλου, δεκάδες πολίτες έχουν ήδη ζητήσει από τον Δήμο Αθηναίων να κάνουν οικονομικό διακανονισμό για τα χρήματα που εισέπραξαν αν και δεν τα δικαιούνταν.

Η αντιδήμαρχος Αθηναίων σημείωσε ότι ο δήμος δεν έχει προχωρήσει σε κάποια ενέργεια, αναμένοντας να διευκρινιστεί το ζήτημα από τα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών.

Ο υπουργός Υγείας έχει τονίσει ότι μετά την απογραφή αρχίζει η διαδικασία επιστροφής των χρημάτων από όσους δεν δικαιούνταν τα επιδόματα και της απόδοσης ευθυνών σε όσους πιστοποίησαν αναπηρίες που δεν υπάρχουν.

Υπενθυμίζεται ότι 36.294 δικαιούχοι, οι οποίοι στην πλειονότητά τους έπαιρναν επιδόματα τυφλότητας ή απροστάτευτων ανηλίκων, δεν προσήλθαν να απογραφούν.

Σε εξέλιξη βρίσκονται έλεγχοι, ώστε να διαπιστωθεί ποιοι ελάμβαναν επιδόματα χωρίς να τα δικαιούνται. Οι φάκελοι με όσους παράνομα ελάμβαναν προνοιακό επίδομα θα σταλούν στον εισαγγελέα και, σε επόμενη φάση, οι μη δικαιούχοι θα κληθούν να επιστρέψουν τα ποσά που εισέπραξαν.

Από τη μη καταβολή των επιδομάτων σε μη δικαιούχους, για το Δημόσιο προκύπτει εξοικονόμηση 111 εκατ. ευρώ.