Στην τελική ευθεία εισέρχεται η κυβέρνηση για την οριστικοποίηση των όρων της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, από τους οποίους θα εξαρτηθούν οι ισορροπίες που θα διαμορφωθούν στον κλάδο στη μετά PSI εποχή. Οι τραπεζίτες αγωνιούν για τις εξελίξεις, καθώς καθοριστικό ρόλο για την αποφυγή της άμεσης κρατικοποίησης του συστήματος θα παίξουν τα κίνητρα που θα δοθούν στον ιδιώτες μετόχους για τη συμμετοχή τους στις επερχόμενες αυξήσεις – μαμούθ.

Όλες οι εκκρεμότητες θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει σήμερα ο Πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος με τον υπουργό Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη, με στόχο έως και το τέλος της εβδομάδας να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο και να ληφθούν όλες οι αποφάσεις. Στα διοικητικά επιτελεία των τραπεζών επικρατεί πάντως έντονος προβληματισμός για τις εξελίξεις, καθώς από τα κομματικά επιτελεία ΠαΣοΚ και ΝΔ μεταδίδονται αντικρουόμενα μηνύματα, δημιουργώντας την αίσθηση ότι οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης δε θα ευνοούν τη συμμετοχή των σημερινών μετόχων των τραπεζών στις αναγκαίες εκδόσεις που θα ακολουθήσουν για την επαναφορά των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας στα ελάχιστα επιτρεπτά επίπεδα.

Το κλίμα ανησυχίας αποτυπώθηκε στη συνεδρίαση της Τρίτης στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον τραπεζικό κλάδο να υποχωρεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 8%. Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι αν το πλαίσιο στήριξης μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) δεν δίνει τη δυνατότητα στους ιδιώτες μετόχους να πετύχουν μία καλή απόδοση για τα κεφάλαια που καλούνται να διαθέσουν, εφόσον τα πράγματα στην ελληνική οικονομία εξελιχθούν με βάση το καλό σενάριο, οι αυξήσεις κεφαλαίου θα οδηγηθούν σε φιάσκο.

Ποια είναι τα ανοιχτά μέτωπα

Βασική εκκρεμότητα παραμένει ο καθορισμός της λογιστικής και φορολογικής αντιμετώπισης του «κουρέματος» στο ελληνικό χρέος στα αποτελέσματα των τραπεζών για να υπάρξει ακριβής προσδιορισμός των κεφαλαιακών αναγκών. Οι υποαξίες στα αποτελέσματα της χρήσης του 2011 θα κυμανθούν από το 68% έως το 75% επί της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που διατηρούν στα χαρτοφυλάκιά τους, ανάλογα με τις αποφάσεις που θα ληφθούν.

Επιπλέον, δεν έχει ακόμη καθοριστεί το ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών στις αυξήσεις κεφαλαίου, προκειμένου να αποφευχθεί η απώλεια του μάνατζμεντ. Αυτό θα ανέρχεται σε τουλάχιστον 10%, ωστόσο δεν έχει αποκλειστεί η αύξησή του σε υψηλότερα επίπεδα.

Στον αέρα παραμένει και το είδος των εργαλείων που θα χρησιμοποιηθούν για την κεφαλαιακή ενίσχυση μέσω του ΤΧΣ. Αυτό που προβλέπεται είναι η στήριξη με κοινές άνευ ψήφου μετοχές και με μετατρέψιμα ομόλογα, ωστόσο δεν έχει ακόμη αποφασιστεί η αναλογία των συγκεκριμένων μέσων.

Τέλος, δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι όροι επιστροφής της κρατικής βοήθειας. Πρόκειται για την πιο σημαντική παράμετρο που θα καθορίσει τη στάση των ιδιωτών στις αυξήσεις κεφαλαίου. Όσοι συμμετάσχουν σε αυτές θα λάβουν δικαιώματα επαναγοράς των μετοχών που θα βρίσκονται στην κατοχή του ΤΧΣ. Απομένει να καθοριστεί το τίμημα που θα κληθούν να καταβάλλουν για την επαναγορά τους.