Yλικά για 4 άτομα
500 γρ. πένες
½ φλ. έ.π. ελαιόλαδο
700 γρ. μοσχάρι (κατά προτίμηση ελιά ή ποντίκι), σε κυβάκια
6 πιπεριές Φλωρίνης, φρέσκες, κομμένες σε καρέ
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
1 κ.γ. θυμάρι, ξερό
1 κ.γ. κοφτή πάπρικα, γλυκιά
1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
1 κ.γ. ζάχαρη
1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
κεφαλοτύρι, τριμμένο, για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα ή σε φαρδύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρέας, μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές, μαζί με τις πιπεριές και το κρεμμύδι. Ρίχνουμε το θυμάρι και την πάπρικα, ανακατεύουμε καλά και σβήνουμε με το κρασί.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τη ζάχαρη, την ντομάτα, το σκόρδο, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε με το καπάκι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να βράσει μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας, για περίπου 35-40 λεπτά.
Σε άλλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τις πένες, μέχρι να γίνουν al dente. Τις στραγγίζουμε, τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το κρέας, προσθέτουμε το κεφαλοτύρι, ανακατεύουμε καλά, μέχρι να λιώσει και να μαστιχώσει το τυρί, και σερβίρουμε.
Tip
Ολα τα είδη κρέατος είναι ευπρόσδεκτα σε αυτή τη συνταγή: ψαρονέφρι, ένα χοιρινό φούρνου που περίσσεψε, κοτόπουλο, γαλοπούλα ή και λουκάνικο.