Case Study 1:

H ιδέα του i-kiosk


«Μια αυθεντική ιδέα χρειάζεται, τίποτε άλλο» θα µας πει ο 26χρονος Φάνης Κουτουβέλης, ο οποίος αποφάσισε να βοηθήσει τους ιδιοκτήτες περιπτέρων και µίνι µάρκετ να «τακτοποιήσουν» τα προϊόντα τους. Ετσι, το 2008 κάλεσε τους συνοµήλικούς του Ορέστη Τζανετή και Κωνσταντίνο Καζανή προκειµένου να δηµιουργήσουν το i-kiosk, ένα λογισµικό διαχείρισης των προϊόντων που πωλούνται σε µίνι µάρκετ και περίπτερα. «Πρέπει να δοθεί µεγάλη βαρύτητα στην ποιότητα και την ευχρηστία αυτού που προσφέρεται, καθώς και στο αν υπάρχει πραγµατική ανάγκη στην αγορά. Είναι λογικό όταν ξεκινάει κάποιος να µη διαθέτει αρκετές γνώσεις σε όλους τους τοµείς. Οποιος σκοπεύει να ασχοληθεί µε κάτι δικό του, ωστόσο, πρέπει να το κάνει µε όρεξη και να µάθει να αναζητεί πληροφορίες καθηµερινά, πληροφορίες που θα τον βοηθήσουν να βελτιώσει τα πάντα που σχετίζονται µε αυτό που έχει δηµιουργήσει» µας εξηγεί ο Φάνης Κουτουβέλης.

Case Study 2:

Ο άρτος που συνάντησε το design


∆εν υπάρχει κάτι πιο απλό από µια χειροποίητη φραντζόλα ψωµί. Ωστόσο, τοποθετηµένη στο σωστό περιβάλλον, µπορεί να αποτελέσει ένα είδος πολυτέλειας, σύµφωνα µε τον ιδιοκτήτη του αρτοποιείου «Blé», Μάκη Ραφτόπουλο. «Θέλησα να ασχοληθώ µε κάτι που αληθινά αγαπούσα. Φανταζόµουν έναν χώρο που θα έχει χαρακτήρα, ζεστασιά και θα απευθύνεται στις γαστρονοµικές επιθυµίες µας όλο το εικοσιτετράωρο» µας λέει. Το πρώτο αρτοποιείο δηµιουργήθηκε το 2001, ενώ τον Αύγουστο του 2011 το αρχιτεκτονικό δίδυµο µε έδρα το Λονδίνο και το Μιλάνο, Κλαούντιο Σίλβεστριν και Τζουλιάνα Σαλµάσο, ανέλαβε να δηµιουργήσει έναν ιδιαίτερο χώρο στην οδό Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη. «Ιδιαίτερα στις µέρες που ζούµε, όταν κάποιος προτείνει ένα ποιοτικό προϊόν πρέπει να το εντάσσει και στο ανάλογο περιβάλλον» συµπληρώνει.

Case Study 3:

Ζύθος από τη Σαντορίνη


«Βρισκόµουν στη Σαντορίνη για µια έκθεση τέχνης που ετοίµαζα. Εκανα, λοιπόν, µια βόλτα και προσπαθούσα να βρω µια ιδέα για ένα τοπικό προϊόν που µπορεί να σταθεί σε µια παγκόσµια αγορά. Σκεφτόµουν ότι η Σαντορίνη παράγει εξαιρετικό µέλι, καθώς συλλέγεται µόλις µία φορά τον χρόνο, αλλά και µυρωδάτα λεµόνια. Τότε µου ήρθε η ιδέα να τα συνδυάσω, προκειµένου να δηµιουργήσω διαφορετικά blends µπίρας. Αφού ανέπτυξα την ιδέα στο µυαλό µου, επέστρεψα στο Λονδίνο. Εκεί, συναντήθηκα µε τον σεφ του φηµισµένου εστιατορίου “Petrus” και αρχίσαµε τις δοκιµές ώστε να καταλήξουµε σε κάποια συνταγή» µας εξηγεί ο ελληνικής καταγωγής επιχειρηµατίας Πίτερ Νοµικός. Το αποτέλεσµα; Η µπίρα Volkan, που παρασκευάζεται µε γνήσια κυκλαδίτικα υλικά, µέλι Σαντορίνης και κίτρο Νάξου. Η µεγαλύτερη καινοτοµία της, ωστόσο, πέρα από τη σύνθεση και ζυθοποίησή της, έγκειται στο ειδικά φιλτραρισµένο νερό της, διαδικασία που γίνεται µέσα στο µοναδικό «Lava Rock Filter» µε βαλσάτη Σαντορίνης.