Οι διαχωριστικές γραμμές που επιχειρεί να χαράξει η νέα ηγεσία του ΠαΣοΚ μεταξύ των περιόδων του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου προβληματίζουν πολλούς από τους βουλευτές του κόμματος και κυρίως τους υποψήφιους στις προσεχείς εκλογές. Ο τρόπος με τον οποίο o κ. Ευ. Βενιζέλος διαχειρίζεται πολιτικά το θέμα έχει προσφέρει πολλές ενδείξεις για την πρόθεση του νέου προέδρου του ΠαΣοΚ να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στη δική του περίοδο στο υπουργείο Οικονομικών, περιγράφοντας ως καθοριστικής σημασίας τη δική του συμβολή και ταυτόχρονα εστιάζοντας την αυτοκριτική του στην περίοδο που προηγήθηκε. Είναι κατά πολλούς χαρακτηριστικές οι επανειλημμένες αναφορές του κ. Βενιζέλου στις πρόσφατες ομιλίες του, όπου επισημαίνει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης και τη σημασία του δεύτερου μνημονίου.
Η επιδίωξη αυτή του κ. Βενιζέλου από πολλούς βουλευτές κρίνεται θεμιτή, από άλλους απλώς αναμενόμενη, ενώ μία μερίδα στελεχών του κόμματος σημειώνει πως από τις αναφορές του νέου προέδρου απουσιάζει λίγο ή πολύ κάθε αναφορά στον προκάτοχό του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και στη δική του περίοδο στο υπουργείο Οικονομικών.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Βενιζέλος διαχωρίζει τη θέση του και ως προς την πολιτική διαχείριση του πρώτου μνημονίου. Σημειώνει με κάθε ευκαιρία πως είχε ταχθεί υπέρ της ψήφισής του με αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή και δεν παραλείπει να υπενθυμίζει πως δέχθηκε με πολλές επιφυλάξεις τη θέση του υπουργού Οικονομικών πέρυσι το καλοκαίρι.
Κορυφαία στελέχη του κόμματος, τα οποία στηρίζουν σήμερα τον κ. Βενιζέλο, εκτιμούν και αναμένουν πως η τακτική αυτή δεν θα αποτελέσει προεκλογική «σημαία» της νέας ηγεσίας του ΠαΣοΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον της κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου για παράδειγμα, μία τέτοια στρατηγική δεν έχει σήμερα νόημα και πάντως θα είναι πολιτικά αλλόκοτο να υποστηρίξει κάποιος πως υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ της περιόδου του πρώτου μνημονίου και εκείνης του δεύτερου. Αλλωστε οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι τίποτε και ποτέ δεν έγινε εν αγνοία του κ. Βενιζέλου και επίσης ότι τη συνταγματική επεξεργασία του πρώτου μνημονίου την έκανε ο ίδιος.
Ο κ. Βενιζέλος συζητεί πάντως με τον προκάτοχό του στο υπουργείο Οικονομικών. Αφορμή της πρώτης μεταξύ τους συζήτησης προ ημερών ήταν το θέμα της Εξεταστικής για τα στοιχεία του ελλείμματος του 2009 – ένα ζήτημα το οποίο πάντως δεν δείχνει να κατέχει κεντρική θέση στις παρεμβάσεις της νέας ηγεσίας.
Από την πλευρά του κ. Παπακωνσταντίνου επιβεβαιώνεται ότι ο κ. Βενιζέλος δεν πρόκειται να αποδεχθεί καμία απόπειρα του κ. Αντ. Σαμαρά και της ΝΔ να «σπεκουλάρουν» πολιτικά με το θέμα.
Εν όψει αυτών, ένα ζήτημα που αφορά τον σημερινό υπουργό Περιβάλλοντος είναι το αν θα είναι υποψήφιος και αν θα εκλεγεί βουλευτής ή θα παραμείνει εκτός και (θεωρητικώς) ευάλωτος σε μία απόπειρα επίθεσης σε βάρος του από τη ΝΔ.
Πάντως διαφαίνεται ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν θα εκπλαγεί από την εκδήλωση μίας διάθεσης του κ. Βενιζέλου να υποβαθμίσει τα όσα έγιναν στο υπουργείο Οικονομικών ως τον Ιούνιο του 2011.
Υπό αυτές τις συνθήκες, για το ΠαΣοΚ, τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Παπακωνσταντίνου το ζητούμενο είναι πώς θα βρεθεί η χρυσή τομή στην κοινή προσπάθεια όλων για την πολιτική τους «δικαίωση» στις συμπληγάδες των μνημονίων.
Οπως εκτιμούν υπουργοί του ΠαΣοΚ που δεν ανήκουν στο περιβάλλον Βενιζέλου, ο κ. Παπακωνσταντίνου θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να διεκδικήσει τη δική του πολιτική δικαίωση, με τη λογική ότι κάτι διαφορετικό θα επιβεβαιώσει όσους θέλουν να διαγράψουν την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης Παπανδρέου. Τις δυνατότητες αυτές μελετά και ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος έχει συζητήσει το θέμα της υποψηφιότητάς του με τη νέα ηγεσία του ΠαΣοΚ. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο πρώην υπουργός Οικονομικών μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο να είναι εν τέλει υποψήφιος και στην περίπτωση που αποφασιστεί κάτι τέτοιο θα διεκδικήσει την εκλογή του στην Περιφέρεια Αττικής, όπου κατά πάσα πιθανότητα θα έχει τη στήριξη του μηχανισμού του κ. Θ. Πάγκαλου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ