Η οικονομική κρίση που μαστίζει την Ευρώπη, η μείωση των στρατιωτικών δαπανών της Αμερικής και η διεύρυνση του «ορίζοντα ενδιαφέροντος» σε περιοχές πέραν της Ευρώπης, οδήγησε τους υπουργούς Άμυνας της ΕΕ να αποφασίσουν την Πέμπτη την «ομαδοποίηση» των στρατιωτικών δαπανών τους.

Οι 27 χώρες της ΕΕ δαπανούν περί τα 200 δις ευρώ το χρόνο σε στρατιωτικά προγράμματα. Υπολογίζεται ότι η «ομαδοποίηση» θα τις περιορίσει στα 170-175 δις ευρώ σε τρία χρόνια.

Το Αφγανιστάν και το Ιράν ήταν δύο από τα θέματα της (πλούσιας) ατζέντας της συνάντησης αλλά από διαφορετική διάσταση από ό,τι συνήθως. Ο αμερικανός υπουργός ανακοίνωσε ότι «προχωρεί θετικά» η προσπάθεια να συναφθεί «στρατηγική συμφωνία» με την Καμπούλ για τις μελλοντικές σχέσεις του ΝΑΤΟ με το Αφγανιστάν.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι η Κίνα, αγνοώντας τις αποφάσεις για εμπάργκο στο Ιράν–το οποίο δεν υποστήριξε το Πεκίνο–πούλησε στο Ιράν «πανίσχυρο σύστημα παρακολούθησης» των επικοινωνιών το οποίο μπορεί να «ανιχνεύει» μηνύματα από γήινους, υποβρύχιους και εναέριους πομπούς-δέκτες.

Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές χωρών της Ευρώπης συγκλίνουν στο ότι η περίπτωση του γαλλοαλγερινού τρομοκράτη της Τουλούζ απασχολεί και άλλες χώρες εκτός της Γαλλίας.

Πρόκειται για μια ακόμη απόδειξη ότι οι τρομοκράτες έχουν «εγχώρια διάσταση». «Δεν ήταν προϊόν εισαγωγής», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών.

Αλλά η εξόντωση του νεαρού τρομοκράτη στην Τουλούζ έδωσε στον Νικολά Σαρκοζί δυο μονάδες υπεροχή έναντι του σοσιαλιστή αντιπάλου του Φρανσουά Ολάντ, χωρίς όμως αυτό να του εξασφαλίζει δεύτερη θητεία. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα υστερήσει κατά έξι μονάδες στον δεύτερο γύρο των εκλογών, στις 6 Μαΐου.

Το τραγικό επεισόδιο έδωσε την δυνατότητα στον πρόεδρο Σαρκοζί να επιβάλει «πλήρη ποινικοποίηση» των blogs που διοχετεύουν στο Διαδίκτυο «τρομοκρατική εκπαίδευση και εγκληματική δράση εναντίον της κοινωνίας».

Πρόβλημα εκλογών υπάρχει όμως και αλλού. Την ερχόμενη Κυριακή οι επαρχιακές εκλογές στην ημιαυτόνομη Ανδαλουσία κρίνουν την πορεία της συντηρητικής κυβέρνησης της Ισπανίας. Σειρά μέτρων–αλλαγή στις σχέσεις εργασίας, φορολογία επιχειρήσεων κ.α.–τα οποία επρόκειτο να ανακοινωθούν την περασμένη Δευτέρα «μετακινήθηκαν» για την ερχόμενη Τρίτη, ώστε να μην επηρεαστούν οι εκλογές.

Δυσοίωνες είναι οι προοπτικές και για τον δεύτερο ρεπουμπλικάνο διεκδικητή του χρίσματος του υποψήφιου. Μετά την ήττα του την περασμένη Τρίτη στις προκριματικές του Ιλινόι ο Ρικ Σαντόρουμ βρίσκεται σε τόσο μεγάλη απόσταση από τον Μιτ Ρόμνι, ο οποίος είναι πρώτος, ώστε θεωρείται καταδικασμένος.

Τον κίνδυνο εκλογών επισήμανε ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι μετά την άρνηση της Βουλής να υποστηρίξει τα νομοσχέδια «ελεγχόμενης λιτότητας» τα οποία προανήγγειλε αλλά δεν έφερε μέχρι σήμερα στη Βουλή. Ιταλικές εφημερίδες γράφουν ότι σε περίπτωση εκλογών η κεντροδεξιά παράταξη θα ηττηθεί.

Σκάνδαλο στην Ινδία ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με πρωταγωνιστές ομάδα του κυβερνητικού κόμματος στην οποία εμπλέκεται και ο πρωθυπουργός Μανμόχαν Σιγκ αναμένεται να έρθει στην επιφάνεια την ερχόμενη εβδομάδα. Ινδικές πήγες αναφέρουν ότι η ομάδα πούλησε σε «φιλικά πρόσωπα του επιχειρησιακού κόσμου» τα μεγάλα ανθρακωρυχεία της Ινδίας σε «αστείες τιμές» και υπολογίζουν την ζημιά του κράτους σε 220 δις δολάρια.

Αν επαληθευθούν οι σχετικές πληροφορίες τότε θα πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην Ινδία και ένα από τα σούπερ-σκάνδαλα στην ιστορία.

Υποχώρηση του AIDS, υποχώρηση των καρδιακών παθήσεων στην Ευρώπη αλλά όχι στις Ηνωμένες Πολιτείες, υποχώρηση σε αφροδισιακές παθήσεις αλλά στασιμότητα στην κατανάλωση καπνού–λόγω «αποτυχίας» της αντικαπνιστικής εκστρατείας στην Κίνα και την Ρωσία.

Ίσως γι’ αυτό το Ίδρυμα Μάικλ Μπλούμπεργκ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι στην ερχόμενη τετραετία θα διαθέσει 220 εκατ. δολάρια στην παγκόσμια αντικαπνιστική εκστρατεία.