Το «περίεργο» απολίθωμα που εντοπίστηκε πριν από πέντε χρόνια στη Βρετανία ανήκει σε ένα άγνωστο είδος κροκοδείλου που ζούσε την εποχή των δεινοσαύρων. Ο Goniopholis kiplingi είχε μήκος 3.5 μέτρα και το κεφάλι του είχε μήκος 1 μέτρο.

Κροκόδειλος… γωνία

Το απολίθωμα βρέθηκε στο Ντόρσετ που βρίσκεται νοτιοδυτικά της χώρας και δεν ήταν προϊόν ανασκαφής αφού ουσιαστικά αποκαλύφθηκε…μόνο του μετά από μια κατολίσθηση που έγινε στην περιοχή το 2007. Υστερα από πέντε χρόνια μελετών και αναλύσεων του απολιθώματος οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ανήκει σε ένα άγνωστο μέχρι σήμερα είδος κροκοδείλου.

Ο κροκόδειλος αυτός ζούσε πριν από 130 εκατομμύρια έτη, όταν στην περιοχή εκείνη υπήρχαν έλη και λιμνοθάλασσες. Είχε μήκος 3.5 μέτρα και ένα μεγάλο κεφάλι μήκους ενός μέτρου. Τρεφόταν με ψάρια, χελώνες και άλλα είδη που ζούσαν σε εκείνες τις περιοχές. Το νέο είδος έλαβε την ονομασία Goniopholis kiplingi. Το Goniopholis αντιστοιχεί στο ελληνικό «Γωνιόφολις» και είναι μια σύνθεση των ελληνικών λέξεων «γωνία» και «φολίς». Σύμφωνα με τους ερευνητές οι φολίδες (τα λέπια) του κροκόδειλου σχημάτιζαν γωνίες. Το kiplingi δόθηκε προς τιμήν του Ράντγιαρντ Κίπλινγκ, συγγραφέα του «Βιβλίου της Ζούγκλας».