Οι ελληνικές αρχές βλέπουν την Τουρκία «ως ένα ισχυρό αντίπαλο δέος στους επενδυτές από τη Δύση» αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η αγγλόφωνη έκδοση της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet με θέμα την πώληση περιουσιακών στοιχείων σε ξένους επενδυτές.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η Ελλάδα τελεί υπό την ασφυκτική πίεση των πιστωτών της για την πώληση αεροδρομίων, λιμανιών, αυτοκινητοδρόμων και άλλων υποδομών προκειμένου να εισρεύσουν κεφάλαια στο δημόσιο ταμείο για τη μείωση του χρέους.
«Το ένα τρίτο της ελληνικής γης είναι προς πώληση» δηλώνει στην εφημερίδα ο εκπρόσωπος του Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) Πάνος Πρωτοψάλτης ο οποίος βρέθηκε χθες στην Κωνσταντινούπολη για την προώθηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.
Το συνέδριο συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον από μεγάλη μερίδα του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας οι οποίοι δηλώνουν στην εφημερίδα ότι «τώρα είναι η καταλληλότερη στιγμή για επενδύσεις στην Ελλάδα».
Στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερες από 71.000 ιδιοκτησίες συνολικής έκτασης 3,4 δισ. τετ. μέτρων τα οποία περιμένουν επενδυτές από το εξωτερικό σημειώνει η Hurriyet επικαλούμενη τα στοιχεία της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Στο ίδιο συνέδριο ο πρόεδρος του ελληνοτουρκικού συμβουλίου επιχειρήσεων Δημήτρης Παπανικολάου δήλωσε ότι η συνεργασία ελληνικών και τουρκικών επιχειρήσεων είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας καθώς στη δεδομένη συγκυρία το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν χρηματοδοτεί αναπτυξιακά έργα. «Οι δύο ακτές του Αιγαίου έχουν έρθει πιο κοντά με την κρίση» λέει χαρακτηριστικά στην τουρκική εφημερίδα.


Η αντίδραση του ΤΑΙΠΕΔ και η επιστολή του στη Χουριέτ

Δεν διατίθεται προς πώληση το 30% της ελληνικής γής, αλλά το 3%. Αυτό επισημαίνει με επιστολή του το ΤΑΙΠΕΔ προς την Χουριέτ, την οποία και καλεί να διορθώσει το μεταφραστικό λάθος.

Οπως επισημαίνει το ΤΑΙΠΕΔ στην ανακοίνωση:

«Οι δυσκολίες της μετάφρασης οδήγησαν σε ένα ακούσιο λάθος τον δημοσιογράφο του δικτυακού τόπου της Hurriyet Daily News, ο οποίος ανέγραψε στη σχετική είδηση ότι η Ελληνική Δημοκρατία πωλεί το 30% της Ελληνικής γής.

Αυτό είναι εντελώς αναληθές. Για την αποκατάσταση της αλήθειας το ΤΑΙΠΕΔ πληροφορεί ότι η εκτιμώμενη έκταση της προς πώληση γής για ανάπτυξη και αξιοποίηση ανέρχεται σε 3,4 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα, περίπου και φθάνει στο 3%, περίπου, της συνολικής έκτασης της Ελλάδας.

Καθώς πρόκειται περί προφανούς λάθους, παρακαλώ να προχωρήσετε στις αναγκαίες διορθωτικές ενέργειες».