«Εγκλημα που ξεπερνάει τον χώρο του ποδοσφαίρου» χαρακτήρισε ο υπουργός Πολιτισμού κ. Παύλος Γερουλάνος τα κυριακάτικα επεισόδια στο ΟΑΚΑ ενώ αποκάλυψε ότι διέταξε Ενορκη Διοικητική Εξέταση ώστε να αποδοθούν ευθύνες για τη μη λειτουργία των καμερών ασφαλείας και του συστήματος καταγραφής.

Ο κ. Γερουλάνος αφού τόνισε ότι θα ήθελε να αποφύγει να μπει σε χώρους που είναι αρμοδιότητας της Αστυνομίας, ανάφερε ότι περιμένει επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τα γεγονότα. Παράλληλα χαρακτήρισε ως «κρας τεστ» για τους θεσμούς και για τις ρυθμίσεις του νέου αθλητικού νόμου τα όσα συνέβησαν στο ΟΑΚΑ. Ο υπουργός Πολιτισμού ξεκαθάρισε ότι θα παρακολουθεί στενά τη διαδικασία επιβολής ποινών και απονομής δικαιοσύνης ενώ επισήμανε ότι «κάποια πράματα πρέπει να γίνουν άμεσα εντός δέκα ημερών». Ανέφερε μάλιστα ότι στο χθεσινό (Δευτέρα 19/3) υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάνου να κινηθούν γρήγορα οι δικαστικές αρχές και να υπάρξει άμεση επιβολή ποινών.

Αναφερόμενος στην πιθανότητα αναβολής του πρωταθλήματος δήλωσε ότι θα μπορούσε να το εξετάσει αν υπήρχε εισήγηση από τη ΓΓΑ, την Αστυνομία ή τις ποδοσφαιρικές αρχές αλλά τόνισε ότι «δεν θα το έκανα για λόγους εντυπωσιασμού και συμβολικούς».
Ερωτηθείς για τη σιγή ιχθύος που τήρησαν ΕΠΟ και Σούπερ Λίγκα για τα απαράδεκτα επεισόδια απάντησε ότι «προτιμώ να τους κρίνω από τις πράξεις τους και όχι από τα λόγια τους» ενώ ανέφερε ότι με τη θεσμοθέτηση των ρητρών βίας στη συμφωνία με τις ΠΑΕ το κόστος για την υπεύθυνη ΠΑΕ θα είναι μεγάλο. Σημειώνεται ότι η ρήτρα βίας είναι διπλάσια από το πρόστιμο που επιβάλλει η αθλητική δικαιοσύνη στην υπαίτια ΠΑΕ.

Εν τω μεταξύ, το ποσό που συγκεντρώθηκε στον ΟΠΑΠ από τις ρήτρες βίας πέρυσι _ περίπου 1,5 εκατ. ευρώ _ διοχετεύθηκε για τη δημιουργία κέντρων απεξάρτησης σε νοσοκομεία. Ενα εξ αυτών, στο Αττικό Νοσοκομείο, εγκαινιάστηκε χθες. Πάντως ο κ. Γερουλάνος χαρακτήρισε μικρά τα ποσά που προβλέπονταν για τις ρήτρες βίας το 2011 «γι’ αυτό και αποφασίσαμε να τις αυξήσουμε εφέτος».
Τέλος, όσον αφορά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της UEFA κ. Μισέλ Πλατινί στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Αθλητισμού των ευρωπαϊκών χωρών, ο κ. Γερουλάνος ανέφερε ότι «ο κ. Πλατινί ήταν θετικός στο νομοσχέδιο που ψηφίσαμε, ειδικά για την ποινικοποίηση των ποινών. Στην UEFA είναι ακόμη ικανοποιημένοι γιατί έχουν σταματήσει να τους έρχονται αναφορές για στημένα παιχνίδια στην Ελλάδα».