Κάθετη πτώση σημειώνουν οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές έπειτα από τη δήλωση του υπουργού Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Αλί αλ Ναΐμι ότι η χώρα του μπορεί να προχωρήσει σε αύξηση της πετρελαϊκής παραγωγής της κατά 25%, αν χρειαστεί. Η σαουδαραβική παρέμβαση αποσκοπεί στην ανακοπή των διαρκών ανατιμήσεων που υπονομεύουν την προσπάθεια ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και την προσπάθεια επανεκλογής του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.
Στην αγορά του Λονδίνου, όπου η κούρσα του Brent ήταν πιο ιλιγγιώδης συγκριτικά με την κούρσα της τιμής του αργού στη νεοϋορκέζικη αγορά, η τιμή του Brent υποχωρούσε το απόγευμα της Τρίτης κατά 2,27 δολάρια, στα 123,44 δολάρια το βαρέλι – από τα 125,27 δολάρια το βαρέλι που ήταν η τιμή κλεισίματος το βράδυ της Δευτέρας. Σημειωτέον, ότι από τις αρχές του έτους η τιμή του Brent έχει αυξηθεί κατά 17%.
Στην αγορά της Νέας Υόρκης η τιμή του αργού υποχωρούσε κατά 1,85 δολάρια στα 106,24 δολάρια το βαρέλι (το βράδυ της Πέμπτης το αργό είχε κλείσει στα 107,82 δολάρια το βαρέλι).
Λίγο νωρίτερα ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας είχε αποκλείσει τις φήμες ότι εξ αιτίας της διπλωματικής έντασης της Δύσης με το Ιράν υπάρχει το ενδεχόμενο να κλείσουν τα Στενά του Ορμούζ. «Αν κλείσουν τα Στενά εγώ θα σας πουλήσω το Εμπάιαρ Στέιτ και τις πυραμίδες της Αιγύπτου», είπε χαρακτηριστικά ο αλ-Ναΐμι από τη Ντόχα του Κατάρ.
Ο υπουργός της μεγαλύτερης πετρελαιοπαραγωγού χώρας στον κόσμο πρόσθεσε τα εξής: «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα επάρκειας πετρελαίου στην αγορά. Ο OPEC θα καλύψει τις ανάγκες που θα προκύψουν, αν προκύψουν. Η Σαουδική Αραβία έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την παραγωγή της κατά 2,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως». Η σαουδαραβική παραγωγή αργού είχε φθάσει το Νοέμβριο στο επίπεδο-ρεκόρ των 10,047 εκατ. βαρελιών ημερησίως.
Οι τιμές του πετρελαίου έχουν πάρει την ανιούσα τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της έντασης στις σχέσεις της Δύσης με το Ιράν. Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η ΕΕ έχουν προαναγγείλει ένα εμπάργκο στις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου από την 1η Ιουλίου, ως αντίποινα για την άρνηση της Τεχεράνης να δεχθεί ελέγχους από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας στο διαφιλονικούμενο πυρηνικό πρόγραμμα που αναπτύσσει. Αντιδρώντας, η Τεχεράνη ανακοίνωσε ήδη την άρση των πωλήσεων αργού σε πετρελαϊκές εταιρείες της Γαλλίας και της Βρετανίας.
Σημειωτέον ότι προ ημερών ο Μπαράκ Ομπάμα είχε ζητήσει από τη Σαουδική Αραβία να αυξήσει την πετρελαϊκή παραγωγή της (ουσιαστικά μόνο η χώρα αυτή, που είναι και η μεγαλύτερη σε παραγωγή πετρελαίου στον κόσμο, έχει τη δυνατότητα να το πράξει), προκειμένου να υποχωρήσουν οι τιμές οι οποίες απειλούν να ανατρέψουν τους αναιμικούς ρυθμούς ανάκαμψης της αμερικανικής και της παγκόσμιας οικονομίας.
Βεβαίως τα ακριβά καύσιμα, οι τιμές των οποίων στις ΗΠΑ καλπάζουν από ρεκόρ σε ρεκόρ, συνιστούν και έναν παράγοντα δυσαρέσκειας έναντι της διακυβέρνησης Ομπάμα. Ηδη οι υποψήφιοι για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος κατηγορούν τον αμερικανό πρόεδρο ότι δεν πράττει τίποτε για να συγκρατήσει την κούρσα των τιμών των καυσίμων.
Κατά παράδοση άλλωστε, τις χρονιές διεξαγωγής προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές αποκλιμακώνονται. Εξαίρεση αποτέλεσαν οι εκλογές του 2004, αλλά τότε ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος επανεξελέγη άνετα «χάρη» στην ανατροπή και σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν, λίγους μήνες νωρίτερα.